Kritika u centru


Koncepcija:

Projekt se sastoji u pisanju književnih kritika proznih djela suvremenih hrvatskih književnica i književnika, te u pisanju eseja u kojima se problematiziraju pojedini aspekti suvremene hrvatske književnosti i izdavaštva. Dakle, tematika projekta je suvremena hrvatska književnost i književno izdavaštvo, s naglaskom na analitičnosti i kritičkom promišljanju teme. Autor tekstova je hrvatski književni kritičar s višegodišnjim iskustvom pisanja za brojne medije, elektroničke i tiskane. Smatramo da se radi o važnom i relevantnom projektu jer se njime postiže jačanje kritičkog kapaciteta, osobito s obzirom na činjenicu višegodišnjeg smanjenja zastupljenosti književne kritike i esejistike u domaćim medijima. Pritom važnu ulogu ima i neograničena dostupnost projekta jer će biti realiziran posredstvom internetskog portala. Objektivnost, nepristranost, kritičnost, visoka razina pismenosti i autorska kompetencija bit će osnovne značajke novinarskog pristupa kod ovoga projekta.

Ciljevi
Osnovni je cilj projekta obogaćivanje spoznaja o hrvatskoj recentnoj literaturi, ali će projekt predstavljati i doprinos književno-povijesnoj perspektivi u kontekstu kompetentne rasprave o biti literature i njezinom identitetu. Relevantnost projekta očituje se u činjenici što će projektom biti smanjen nedostatak kritičkih tekstova o suvremenoj hrvatskoj književnosti u domaćim medijima.

Publike
Projekt se obraća širokoj publici, odnosno svima kojima je suvremena hrvatska književna produkcija u fokusu interesa. No, projekt će biti posebno zanimljiv studentskoj populaciji, osobito studentima kroatistike, ali i ostalim članovima akademske zajednice čiji su profesionalni interesi usmjereni proučavanju hrvatske književnosti jer će projekt omogućiti povećanje opsega relevantnih i kritičkih analiza suvremenih hrvatskih književnih tekstova.

Načini ostvarenja ciljeva
Projekt se sastoji u analitičkom i kritičkom proučavanju i iščitavanju književnih tekstova te u kritički intoniranoj problematizaciji pojedinih aspekata hrvatske književnosti i izdavaštva, u kontekstu rastuće komeracijalizacije medija i spektakularizacije kulture.
 

Recenzija stručnog povjerenstva:

Iako treba pohvaliti obrazovni i promicateljski rad riječke Gradske knjižnice, portal Magazin GKR, u beta fazi, s pratećom stranicom na Facebooku, za sada je tek na razini informativnoga servisa o zbivanjima u knjižnici. Prijedlog da se portal dopuni “književnim kritikama proznih djela suvremenih hrvatskih književnica i književnika, te esejima u kojima se problematiziraju pojedini vidovi suvremene hrvatske književnosti i izdavaštva, s naglaskom na analitičnosti i kritičkom promišljanju teme” pridonio bi svakako poboljšanju kakvoće portala, kao i informiranosti zainteresirane javnosti o novostima na domaćoj književnoj sceni. Iz prijedloga se, međutim, ne vidi je li autor za čiji se rad traže novčani poticaji jedini koji bi u tome sudjelovao, ili bi bio tek jedan od kritičara čije bi tekstove portal objavljivao. Potonje bi svakako bilo poželjnije, kako zbog objektivnosti, tako i zbog izbjegavanja nametanja pojedinačnoga ukusa.