Koliko je „teška“ Crkva u Hrvatskoj?


Koncepcija:

Projekt se bavi analizom izvora financiranja Katoličke crkve u Hrvatskoj koja kao jedna od najsnažnijih neprofitnih organizacija ima velik ekonomski i politički utjecaj na cjelokupno društvo (što je posebno vidljivo iz recentnih društvenih događanja u kojima je Crkva odigrala aktivnu ulogu).

Pobliže, projekt se bavi istraživanjem tri dominante vrste crkvenih prihoda - milodara članstva, državnog proračuna te tržišnog poslovanja (primjerice poslovanje nekretninama i zemljištem, dionički udjeli u poslovnim subjektima itd.) - te aktivnostima na koje se stečeni prihodi troše.

Skupine u centru istraživanja stoga su pravne osobe Katoličke crkve u Republici Hrvatskoj (poput Hrvatske biskupske konferencije, biskupija, župa itd.) te njihova tijela upravljanja (s posebnim naglaskom na ekonomska vijeća), budući da navedena tijela imaju prava raspolaganja financijskom imovinom (kako iz državnog proračuna, tako i iz drugih izvora).

Pri istraživanju Crkve nećemo se koristiti dominantnim medijskim pristupom - promatranjem te institucije kroz vrijednosnu prizmu. Usmjeravanjem istraživanja na financije, odnosno materijalne osnove Crkve, koristit ćemo se analitičkim, objektivnim, dubinskim i sveobuhvatnim pristupom ovoj instituciji. Smatramo da je upravo sustavan rad na financijama Crkve ono što nedostaje u medijskom prostoru namijenjenom praćenju ove institucije.

Ciljevi
Cilj je transparentno prikazati financije jedne od najsnažnijih neprofitnih organizacija u Republici Hrvatskoj. Interes za financije Crkve je nedvojben, ona posjeduje izrazito jaku infrastrukturu, dijelom izgrađenu prihodima iz državnog proračuna, a istovremeno obavlja komercijalne i humanitarne aktivnosti te ima velik utjecaj na cjelokupno društvo. On je posebno vidljiv kod donošenja pojedinih javnih politika iz područja ljudskih prava, ali i kroz podršku pojedinim građanskim inicijativama.

Publike
Prvenstveno se obraćamo poreznim obveznicima, koji imaju pravo na informacije o načinu raspodjele javnog novca. Članovi i donatori Crkve bi također trebali imati uvid u poslovne aktivnosti institucije koja u njihovo ime nastupa. Transparentan prikaz financija bi trebao doprinijeti društvenoj odgovornosti Crkve.

Ministarstvo financija ujedno je i izvor i publika ovog teksta, jer o odlukama te instance ovisi buduća porezna i proračunska politika prema Crkvi.

Načini ostvarenja ciljeva
Istraživanje će otpočeti analizom strukture Katoličke crkve i tako utvrditi cjeline koje će se zasebno istraživati. Završit će skupnom procjenom vrijednosti imovine i poslovanja te prihoda iz državnog proračuna. Pritom ćemo se služiti statističkim podacima (proračun RH, izvještaji podneseni Državnoj reviziji, sudski registri, službeni podatci crkve itd.), analizama nezavisnih stručnjaka, nevladinih udruga (Udruga David, Protagora i slično), Ministarstva financija, ali i nizom intervjua s osobama koje su relevantni predstavnici navedenih organizacija i institucija.
 

Recenzija stručnog povjerenstva:

Posebno zahtjevna i aktualna tema kojom se rijetko sustavno bavilo, a od iznimne je važnosti za informiranje javnosti o inače potpuno netransparentnom financijskom djelovanju jedne od ključnih povijesnih institucija moći. U vremenu kad se govori o reviziji ugovora s Vatikanom, ovakva analiza može potencijalno potaknuti šire (unutar vjerskih zajednica) i specifičnije rasprave (uključujući financijske stručnjake) od onih koje su vođene dosad, uglavnom između proaktivnih predstavnika crkvenih zajednica i vjernika s inicijativama koje direktno kritiziraju iz ateističke pozicije. 

Metodološki se čini ispravnim pristupiti temi secirajući strukture, polja i snage utjecaja unutar Crkve, no čini se da nedostaje komparativna analiza sa sličnim istraživanjima u drugim državama.

Nije precizirano ni kako će novinari doći do konkretnih informacija o unutarnjem (od države i javnosti isključenom) djelovanju crkve kao što je prikupljanje milodara.

Raznovrsni i medijski raznorodni prilozi zasigurno će naći širu publiku pri prezentaciji saznanja nego isključivo tekstualni članci. Iako broj i vrsta nisu eksplicitno definirani, čini se da je uredništvo svjesno da je opseg ove teme i prikupljenog materijala potencijalno neiscrpan. Projekt se i uz pojedine nedorečenosti preporučuje za potporu.