Kino u vašem gradu


Koncepcija:

Ministarstvo kulture RH potpisalo je ove godine ugovor s kinoprikazivačima iz 18 županija i 27 gradova, na temelju kojeg će 28 kino dvorana biti opremljeno digitalnom tehnologijom. Vidimo to kao proces vraćanja kulture u javne prostore sredina koje su godinama bile zanemarivane u smislu kulturnih potreba.

Zanima nas na koji način će se kino i nezavisni film početi vraćati u mjesta odakle su otišli prije više od dvadeset godina. Svjesni smo važnosti filma kao jednog od medija najšire dostupnosti i smatramo da je ovaj uzbudljivi proces nedovoljno primijećen u medijima u Hrvatskoj.

Projekt „Kino u vašem gradu“ s jedne strane prezentira proces digitalizacije kina u nekoliko manjih sredina, te detektira utjecaj koji on ima na život lokalne zajednice. Zanima nas hoće li i na koji način taj proces podići društvenu važnost kina kao javnog prostora. Koliko će kina biti pristupačna građanima i u kojoj će ih mjeri oni koristiti? Osvrnuli bismo se na sadržaj filmskog programa i kontekst u kojem kino dvorane funkcioniraju. U konačnici želimo istražiti hoće li i na koji način digitalizacija kina utjecati na oživljavanje kulturnog života lokalne zajednice.

Prvo bismo napravili istraživanje trenutnog stanja, te kroz forme reportaže, fotografije i kratkih video priloga detaljno obradili ovu temu.

Ciljevi
Kroz primjere pet gradova informirat ćemo čitatelje o sredinama koje su u medijima zanemarene i kroz priču o kinima i digitalizaciji kontekstualizirati sudbinu kinematografske mreže u Hrvatskoj u zadnjih dvadeset godina. Smatramo da je pisanje o ovom procesu važno jer je ponovna uspostava mreže kina značajan pokušaj u revitaliziranju kulture kao javnog dobra.

Publike
Obraćamo se široj publici, no posebice mladima i studentima, jer oni predstavljaju ciljnu grupu našeg medija.

Dat ćemo im uvid u život manjih sredina u Hrvatskoj, osvijestit ćemo važnost kulture, te značaj filmskih programa i kino dvorana kao javnih prostora važnih za aktivan razvoj života zajednice.

Načini ostvarenja ciljeva
Informacije planiramo prikupiti novinarskim istraživanjem, kroz razgovore s ljudima iz struke, te terenski rad i razgovore sa svim zainteresiranim skupinama.

Evaluaciju bismo napravili kroz broj objavljenih novinarskih formi, „lajkove“, statistiku čitanosti, dijeljenje na Internetu i komentare naših posjetitelja.
 

Recenzija stručnog povjerenstva:   
       

Projekt Kino u vašem gradu želi kroz priču o kinima i digitalizaciji 28 kino dvorana u 18 županija i 28 gradova Hrvatske kontekstualizirati sudbinu kinematografske mreže u Hrvatskoj u zadnjih 20 godina.  Ciljana grupa čitatelja su mladi i studenti, a informacije se planiraju sakupiti novinarskim istraživanjem, radom na terenu, razgovorima s ekspertima i zainteresiranim skupinama. Planira se objaviti jedan članak o kinu kao bolnom pitanju hrvatske kulture u zadnjih dvadeset godina  te pet reportaža iz pet gradova (Sinj, Novska, Pakrac, Vukovar i Korčula) te foto galerija, video prilozi i zaključni tekst (do pet kartica).

Ovaj kulturni projekt nije u medijima dovoljno analiziran niti je stavljen u kontekst kulturne politike Hrvatske. S aspekta nadzora društveno odgovornih osoba vjerujemo da će projekt dati odgovore na pitanje tko je odgovoran za dugogodišnje sustavno uništavanje kino kulture i kulture uopće. Tko su odgovorni ljudi za kulturnu politiku lokalnih zajednica koje projekt istražuje (metodologiji nije navedeno zbog čega su izabrani baš spomenuti gradovi) te kako oni vide budućnost kulture u tim gradovima.