Generatori neinstitucionalizirane kulture


Koncepcija:

Skvotovi se najčešće koriste za stanovanje ili kao društveni centri, a namjera je ovoga rada staviti naglasak na one koji doprinose zajednici kao autonomni punktovi ili centri neinstitucionalizirane kulture te ukazati na sve koristi koje jedno gospodarski i kulturno devastirano društvo poput hrvatskog može imati od iskorištavanja napuštenih useljivih prostora, odnosno raznih vojnih i gospodarskih objekata koji su zapušteni neki duži vremenski period. Skvotiranje je kod nas još nedovoljno nepoznat pojam koji dobiva jako malo medijskog prostora te se često stječe dojam kako je riječ o stjecištu ovisnika, sumnjivih likova i neradnika . Putem reportaža iz dugovječnijih skvotova u Hrvatskoj i zemljama iz bližeg okruženja poput Slovenije, Srbije ili BiH, predstavljanjem njihovih postignuća, ali i neuspjeha, skupljanjem različitih iskustava samih skvotera putem više intervjua , ovim se radom želi ukazati na sve prednosti i nedostatke skvoterskog načina života, prednostima za razvoj kulturnog života zemlje te na sve dobrobiti ponovnog stavljanja u funkciju napuštenih prostora kojima Zagreb i Hrvatska obiluju. Osobno smatram bi napuštene i useljive prostore trebalo osposobiti i pretvoriti u umjetničke radionice, volonterske centre ili nešto treće što bi služilo općem dobru i kako bi bili održavani, te kako je takvim kulturnim punktovima potrebno dati adekvatnu pravnu zaštitu.

Ciljevi
Opisivanjem primjera iz prakse gdje su skvoteri dobili pravnu i financijsku podršku lokalnih vlasti te njihovim komentiranjem od strane stručnjaka poput sociologa ili pravnika,cilj je pronaći načine daljnje suradnje te upozoriti na činjenicu kako skvoteri nisu beskućnici, nego izvaninstitucionalni proizvođači kulture.

Publike
Obraćam se prvenstveno mladima, ali i široj javnosti, zbog toga što mladi mogu doprinijeti više nego što trenutno doprinose iz razloga što skvotiranjem dobivaju prostore za svoje djelovanje i samoostvarenje, dok ih šira javnost ne bi smjela sprječavati, nego prepoznati kako rade za opće dobro i pružiti im podršku.

Načini ostvarenja ciljeva
Informacije namjeravam prikupiti posjećivanjem niza skvotova u Hrvatskoj i zemljama bližeg okruženja, intervjuima sa protagonistima skvoterske scene, intervjuima sa relevantnim stručnjacima kojima su ovakvi supkulturni fenomeni u fokusu,... Ciljeve opisane u prethodnoj točci moguće je evaiuirati na temelju čitanosti članka i praćenjem komentara nakon njegove objave.
 

Recenzija stručnog povjerenstva:

Izuzetno zanimljiv projekt koji odabirom teme, kutem sagledavanja problema i studioznim pristupom istraživačkom poslu može bitno obogatiti hrvatski medijski prostor. Uz uvođenje javnosti nepoznatih subjekata i teme, projekt svojim kritičkim pristupom bitno doprinosi afirmaciji građanskih, političkih i socijalnih prava te predstavlja ujedno i kritiku ekonomski i politički moćnih. Podastiranjem pozitivnih primjera iz Hrvatske i susjednih zemalja, umjesto sebi dostatnog kritizerstva, zapravo nudi rješenja koja su primjenjiva u prkasi i mogu mijenjati postojeće stanje. Čak 9 reportaža po 10 kartica teksta  i 10 digitalnih fotogalerija, planiranih kao realizacija istraživanja, govore o istinskoj zainteresiranosti autora/ice za temu i želji da nalazi budu cjelovito prezentirani javnosti.