Efikasna državna uprava i digitalizirano društvo: Estonija


Koncepcija:

Efikasna državna uprava i digitalizirano društvo, case study: Estonija, dakle reportaža + razgovor s primjerima iz Estonije, najnaprednije zemlje u segmentu elektroničke javne uprave, e-glasanja i e-svačega. Obilato opremljeno kvalitetnim autorskim fotografijama.

Ciljevi
Budući da živimo u zemlji s izrazito skupom i neefikasnom javnom upravom, na primjeru Estonije želim pokazati kako se te stvari mogu raditi efikasnije i bolje, a uz potporu tehnologije. Uz to, čitateljima želim ponuditi temu za razmišljanje i koristan, informativan članak da ih drži jedno popodne. To je neki realni maksimum koji novinar može postići kroz jedan ovakav prilog.

Publike
Obraćam se svakome koga opisana tema zanima. Zašto baš njima? Pa zato jer ih tema zanima. Projekt im je informativno značajan jer donosi informacije o temi koja ih zanima.

Načini ostvarenja ciljeva
Ciljeve namjeravam ostvariti starim i prokušanim novinarskim metodama - reportaža, fotografija, razgovor, istraživanje... nakon toga pijenje čaja i rakije te pisanje teksta, po opisanim smjernicama. I nakon toga predaja materijala uredništvu u okvirima deadlinea, i poštovanje pozitivnih zakonskih propisa i podzakonskih akata. Otprilike ono kako novinari rade desetljećima ako ne i stoljećima, bez obzira na medij.
 

Recenzija stručnog povjerenstva:

Tema Estonije kao uzora efikasne državne uprave u kojoj digitalizacija omogućuje i sudjelovanje na izborima elektroničkim glasanjem već je nekoliko puta bila predstavljena u medijima pa projekt ne nudi nešto značajno novo. Dubina analize mogla bi biti plusom, ali iz projekta nije vidljivo hoće li se to uistinu i dogoditi. Bilo bi važno da se pokažu i mogući nedostaci ovog sustava, ali i težište stavi na neučinkovitost institucija hrvatske države. Ukoliko projektu bude odobreno financiranje, bilo bi nužno unijeti neke korekcije u pristupu i konačnoj prezentaciji teme.