Dužan kao Grčka ili kao Hrvatska?


Koncepcija:

"Dužan kao Grčka ili kao Hrvatska?" projekt je kojemu je cilj istražiti gdje je, kako i koliko stvarno zadužena Hrvatska te tko je za to odgovoran s obzirom na prognoze da će ove godine dug Hrvatske dosegnuti 200 milijardi kuna. Ova je tema od interesa za sve građane, jer se sustavno smanjuju materijalna prava zaposlenih, podižu porezi i ostali nameti, povećavaju cijene, a snižava njihov standard, sve uz opravdanje da je riječ o nužnim mjerama kako bi se smanjio dug države.

Cilj je istraživanja pokazati kako je država od osamostaljenja vodila pogrešnu ekonomsku, fiskalnu i monetarnu politiku, što je bitan dio uzroka aktualnog gospodarskog i socijalnog stanja. Nemalu odgovornost za sadašnju situaciju imaju i sve dosadašnje vlade koje su politički i socijalni mir kupovale izdašnim proračunskim donacijama određenim društvenim skupinama. Legislativnim rješenjima sve su dosadašnje političke strukture pogodovale krupnom kapitalu, odbijajući zakonima propisati njegov adekvatan doprinos javnim financijama.

U razgovoru s predstavnicima aktualne i bivših vladajućih struktura te relevantnim domaćim i stranim ekonomskim i financijskim analitičarima nastojat ću doznati gdje je, kome i pod kojim uvjetima Hrvatska dužna, te uspostaviti paralelu sa stanjem u bivšoj Jugoslaviji te usporediti financijsku situaciju u šest tadašnjih federativnih republika.

Ciljevi
Relevantnost ove teme je u utvrđivanju stvarnog stanja hrvatskog duga, s obzirom na činjenicu da se podacima koje nam podastire politika, iskustvo nas je naučilo, ne može bezrezervno vjerovati. Pitanje duga države za politiku stvar je međustranačkog nadmetanja i prepucavanja, bez jasno i iskreno iskazane volje i namjere da se krene s rješavanjem tog problema, a smatram da javnost ima pravo znati tko nas je sve i kako doveo u ovu situaciju.

Publike
Obraćam se svim poreznim obveznicima, ponajviše onima koji zbog dosadašnjih loših politika jedva preživljavaju. Uvjeren sam da imaju pravo znati sve uzroke zbog kojih sve lošije žive i, što je jednako važno, trebaju znati kakve sve posljedice po vlastite živote mogu očekivati, nasuprot informacijama optimista po službenoj dužnosti koje im po narudžbi politike serviraju srednjostrujaški mediji.

Načini ostvarenja ciljeva
Istraživanje se sastoji u razgovorima s relevantnim i dostupnim sugovornicima svih dosadašnjih vlada, nezavisnih analitičara, ali i političara i stručnjaka iz regije kako bih usporedio stanje u državama nakon raspada Jugoslavije, ali i stanje sadašnjih država sa statusom i financijskom moći koje su imali kao republike u sklopu federacije. Za cijelo razdoblje i sva područja koristit ću i službene statističke podatke o financijskim pokazateljima.
 

Recenzija stručnog povjerenstva:

Iako tema nije nova, projekt predviđa sustavno i sveobuhvatno istraživanje kojim bi se moglo doći do relevantnih podataka i činjenica koje mogu pomoći u iznalaženju rješenja izlaska iz dugotrajne ekonomske krize u Hrvatskoj. Sukladno uvjetima natječaja, projekt propituje odnose moći i želi imenovati politički i ekonomski moćne koji su odgovorni za situaciju u kojoj se nalazimo. Jedan tekst, kao rezultat tromjesečnog istraživanja, ipak ne ulijeva nadu da će planirani ciljevi moći biti i realizirani.