Drugačiji svijet je moguć


Koncepcija:

Projekt će predstaviti alternativu prevladavajućoj političkoj ekonomiji, ali i upozoriti na utjecaj i posljedice trenutnog stanja na pojedinca u okviru globalizirane ekonomije.

Obraća se podjednako građanima koji žive s posljedicama ekonomskih odluka, kao i političkim elitama koje ih donose.

Ukoliko pođemo od toga da je karakter društva određen načinom na koji se ono odnosi prema ekonomiji, moramo razmotriti i posljedice tog odnosa. On kreira „društvenu situaciju" koja je u ovom trenutku globalna bez obzira na nacionalne specifičnosti.

Svodi se na sljedeće. Mlađoj populaciji teško je i pronaći posao dok „stari" radnici imaju problema sa zadržavanjem već stečenog. Oni kojima neposredno ne prijeti gubitak posla osuđeni su pak na rad do sve dublje starosti, dok se svima zajedno dugoročno smanjuju prihodi uz istovremeno povećanje nesigurnosti.

Ovaj sustav nesumnjivo utječe i na odnos društva prema samom sebi. Uzmemo li medije kao ogledalo društva dolazimo do sljedećeg paradoksa. O globalnoj ekonomiji i njenom utjecaju na građane i čitava društva piše se rijetko dok su istovremeno mediji preplavljeni beznačajnim vijestima. Da bi se pak raspravljalo o takvim temama potrebno je tražiti jednokratne potpore, jer novinar je izgubio posao u mediju kako bi se trošak medijske kuće smanjio.

Projekt će o navedenom progovoriti kroz intervjue sa istaknutim stručnjacima iz relevantnih područja.

Ciljevi
Ovaj će projekt građanima dati relevantne informacije o svijetu u kojem žive i koji na njih utječe, a kojeg nisu niti svjesni i za koji nema dovoljno prostora u "mainstream" medijima.

"Oboružani" novim znanjima građani će moći svjesnije i kritičkije promatrati svijet i pojedine anomalije te imati dodatnu mogućnost da donesu odluke važne za njih i društvo u kojem žive.

Publike
Projekt se obraća svim građanima, ali i političkim elitama. Obje skupine neraskidivo su vezane u međusobno ovisnom sustavu. Posljedice odluka jednih utječu na druge i obratno.

Informacije prikupljene tijekom projekta omogućit će građanima svjesniji izbor i opširniji pogled na situaciju i društvo u kojem žive.

Načini ostvarenja ciljeva
Ciljevi će biti provedeni kroz razgovore sa stručnjacima iz više područja ekonomije te sociologije i povijesti. Yanis Varoufakis (ekonometrist) Gideon Kunda (organizacijske teorije), Asbjorn Wahl (sociolog, povjesničar), Slavko Kulić (politolog, ekonomist, sociolog).
Evaluacija ciljeva biti će napravljena praćenjem odijeka razgovora s navedenim stručnjacima u mainstream medijima te prijenosom informacija putem društvenih mreža kao i na portalu koji će ih izvorno objaviti.
 

Recenzija stručnog povjerenstva:

Ekonomska kriza i njome prouzročena nestabilnost čest je uzrok jačanja nacionalističkih tendencija i generalne retradicionalizacije društva te je u povijesti poslužila kao plodno tlo za uzgoj fašističkih ideja.
 
U tom je smislu izuzetno bitno analizirati spregu ekonomije i društvenih kretanja, te otvarati nova područja otpora - u ovom slučaj kroz informiranje i obrazovanje javnosti pogođene posljedicama globalizacije. Predložena tema važna je za snaženje građanske samosvijesti i odbacivanje uloge žrtve sustava, koju mediji općenito hrane. U rad je tako upisana visoka razina kritike ekonomski i politički, i medijski moćnih, te se trudi na nov način pristupiti temi.

Potencijalna zamka ovoga rada - ako mu je cilj komunicirati sa što većim brojem zainteresiranoga građanstva, odnosno skupina koje su novi ekonomski modeli u velikoj mjeri obespravili - jest suviše akademski pristup analizi. Budući da su sugovornici stručnjaci, a navedena ciljana skupina „svi građani“, bit će potrebno prilagoditi (naravno, nipošto banalizirati) stručni diskurs da bi se na što jasniji i konstruktivniji način građanima podastrla problematika, i otvorio prostor za njihovu (misaonu ili pak konkretnu) intervenciju u nj.