Demokratizacija demokracije na kućnom pragu


Koncepcija:

Zašto demokracija često staje na, primjerice vratima tvrtke u kojoj radimo ili na kućnom pragu, prolazom kroz stranačka vrata ili u ogranku sindikata - tema je ovog novinarsko-istraživačkog projekta u čijem su fokusu prvenstveno građani u svojim različitim društvenim ulogama.

Kada se govori o demokraciji i njezinom demokratiziranju kao vraćanju povjerenja građana, rijetko se miče s političke izborne razine zaboravljajući da građani imaju suženu, ako ju uopće imaju, mogućnost djelovanja u tvrtkama u kojima rade ili organizacijama čiji su članovi poput sindikata ili stranaka. U takvoj atmosferi dijabolično je „propovijedati" demokraciju, bilo od strane političke i ostalih elita (primjerice sveučilišta), ili medija koji su i sami najčešće demokratični tek u tragovima.

Nedostatak unutarstranačke demokracije generira negativnu selekciju i političku neodgovornost te je dobar pokazatelj kako će se neka stranka, odnosno njezini lideri ponašati ako osvoje vlast. S obzirom na dosadašnja iskustva jasno je da je na tom području potrebno što prije inicirati promjene.

Demokracija ne može biti rezervirana samo za izbore i politiku jer to nije demokracija i zadaća je medija educirati i osvijestiti građane kako da to prepoznaju i da demokraciju demokratiziraju prakticirajući je u svakodnevnom životu.

Ciljevi
Opći ciljevi su upozoravanje na negativne tendencije te stvaranje atmosfere za stvarno demokratiziranje demokracije ne samo na političkoj razini. Društvo u cjelini treba osigurati kontinuirano sudjelovanje odgovornih i informiranih građana u različitim društvenim procesima što je moguće kroz njihovo samoorganiziranje, odnosno referendume, pogotovo na lokaliziranoj razini te različite inicijative.

Publike
•   građanima koji će pronaći motivaciju i načine za aktivno sudjelovanje u društveno-političkom životu
•   novinarima i medijima koji će „vući" informacije i inspiracije za nove priloge
•   organizacijama civilnog društva koje će sadržaj moći prenositi svojim korisnicima
•   političarima i sindikatima koji će pronaći informacije korisne za postizanje veće odgovornosti prema građanima

Načini ostvarenja ciljeva
Njihovo ostvarivanje pratit ću kroz prikupljanje i analizu kvantitativnih i kvalitativnih podataka: statističkih podataka , analizu sadržaja te praćenje i analizu pokazatelja proizvedenog učinka.

Novinarsko istraživanje obavit ću kroz ankete, razgovore i intervjue sa stručnjacima, građanima, političarima, predstavnicima sindikata i radnicima, predstavnicima civilnoga društva te iščitavanjem studija i drugih istraživanja o participaciji građana i ponašanju političkih aktera te drugih dionika u društvenom životu.
 
 
Recenzija stručnog povjerenstva:

Educiranje o demokraciji na radnome mjestu, u stranci, sindikatu, domu, te drugdje gdje demokracija često izostaje, pa to ishodi negativnom selekcijom i neodgovornošću svrha je novinarskoga istraživanja koje bi objavio portal udruge GONG, te pripadajući mu društveni mediji. Cilj je postići „kontinuirano sudjelovanje odgovornih i informiranih građana u različitim društvenim procesima“. Predlagatelj nudi između 18 i 24 analitička teksta, uz „mogućnost objavljivanja audio materijala“. Ne niječući moguće pozitivan utjecaj tih tekstova na publiku, u kojoj predlagatelj vidi građane, novinare, organizacije civilnoga društva, političare i sindikate, upitno je zašto se autor ne namjerava obratiti i poslodavcima, posebice onima koji ne dopuštaju demokraciju u svojim tvrtkama.