Akumulacija i primjena Sunčeve energije


Koncepcija:

Primarna tema rada i djelovanja Udruge Solar je primjena Sunčeve energije te se ukupan rad oslanja na metodologiju širenja koncepata primjene navedenog energetskog oblika energije. Ciljana skupina su projektanti strojarskih instalacija koji se u svakodnevnom radu susreću s potrebom primjene jednog od energetskih oblika prilikom dizajniranja sustava grijanja. Kritički pristupamo analizi svakog od oblika tehnoloških rješenja koja se mogu primijeniti na području Republike Hrvatske unutar energetski optimalnih proračuna projekata.

Ciljevi
Stalno su prisutne težnje i želje šire populacije za redukcijom energetske ovisnosti zajednice o distributerima energije te su stalne potrebe za novim energetskim konceptima koji mogu osigurati željenu neovisnost. Projektom će se obraditi niz mogućih energetskih koncepata akumulacije Sunčeve energije i njezine daljnje primjene.

Publike
Ciljana skupina su projektanti strojarskih instalacija kojima se mora na stručan i jasan način objasniti i prezentirati problematika novih energetskih koncepata da bi ih i oni sami mogli primjenjivati u svojim projektima. Postoji nekoliko stručnih časopisa i internet stranica koje pokušavaju obrađivati navedeno područje, ali pri tome im nedostaje važan element praktičnih iskustava na kreiranju i stvaranju realnih instalacija koje i funkcioniraju.

Načini ostvarenja ciljeva
Energetski koncepti sunčevih tehnologija su prisutni u javnim medijima, ali nisu dovoljno jasno i stručno objašnjeni zbog činjenice da novinari koji opisuju problematiku često nisu upućeni dovoljno u tehnološku pozadinu funkcioniranja uređaja i sustava. Cilj je da se kroz niz tehničkih članaka prezentiraju svi mogući i primjenjivi sustavi akumulacije Sunčeve energije.
 

Recenzija stručnog povjerenstva:

Premda su obnovljivi izvori energije nedvojbeno jedno od pitanja kojima se hrvatska ekonomija mora okrenuti - kako zbog ulaska u EU, tako i zbog sve skupljih uvoznih energenata i ovisnosti o njima - ovaj projekt usmjeren je na vrlo usku ciljanu skupinu, i kao takav ne komunicira sa širim građanstvom, niti se bavi afirmacijom građanskih, političkih i socijalnih ljudskih prava. Također, premda se može reći da otvara prostor za potencijalnu kritiku ekonomski i politički moćnih, ne čini se da projekt teži ispunjavati funkciju nadzora istih; zamišljen kao specijalistički informativni projekt, on u velikoj mjeri gubi na širini i dosegu, pa tako i društvenoj važnosti.

Povjerenstvo prepoznaje važnost teme alternativnih izvora energije i održivog razvoja, no preporučuje da se fokus članka proširi na širu javnost, te da autori analitički pristupe pitanjma zašto se Sunčeva energija na području RH nedovoljno iskorištava, te o odnosima i spregama moćnih (industrija, politika) čiji su interesi ugroženi promjenama na planu proizvodnje i potrošnje energije.

Također, Povjerenstvo dvoji oko medija koji će tekst objaviti. Je li riječ o glasniku privatne tvrtke čiji je cilj promicati vlastite interese, ili je cilj članka objektivno informirati javnost i stručnjake o prednostima (i manama) teme u fokusu?