Žena, radnica, građanka


Koncepcija:

Projekt 'Žena, radnica, građanka' bavi se položajem i problemima žena u svijetu rada. Kako mainstream mediji analitički i kritički ne promatraju problematiku diskriminacije žena na tržištu rada, potrebno je informirati čitateljice o njihovim pravima, ali i ukazati na diskriminaciju koja se svakodnevno događa oko nas. Novi Zakon o radu, koji je upravo u izradi, koncipiran je tako da prije svega ide na ruku poslodavcima, omogućujući im maksimalnu fleksibilnost, a pritom smanjujući razinu zaštite radničkih prava, te stvarajući tržište rada socijalne nesigurnosti. Iako mediji ne upozoravaju na opasnost donošenja takvog Zakona, nego cijelu proceduru svode na konflikt sindikata i poslodavaca, on će izravno utjecati na živote radnika/ca, a posebno će se negativno odraziti na živote žena. Osim toga, u srpnju su se počele primjenjivati mjere iz paketa Garancije za mlade, koje dodatno ugrožavaju položaj mladih žena u svijetu rada. Stoga, ne samo da će projekt analizirati dostupne podatke, nego će ih staviti u određeni socio-ekonomski kontekst i dati im realno značenje, koje će čitateljice moći prepoznati kao blisko. Ključnu ulogu će imati svjedočanstva diskriminiranih žena na radnom mjestu, kao i na razgovoru za posao, ali i korisnica mjera iz Garancije za mlade. Naravno, tražit će se reakcija institucija, poslodavaca i stručnjaka/inja.

Ciljevi
Budući da se mainstream mediji ne bave tržištem rada iz rodne perspektive, cilj ovog projekta jest pružiti pravovaljane informacije, kritičan stav, osnažiti čitateljice te potaknuti druge medije da promišljaju o ovoj temi na drugačiji način od uobičajene. Funkcija: čuvanja javnog interesa i općeg dobra.

Publike
Projekt se obraća ženama u svijetu rada, zaposlenim i nezaposlenim, ali i onima koje će se tek na njemu naći, prije svega čitateljicama LIBELE. Projekt je značajan ženskom čitateljstvu jer prokazuje oblike diskriminacije i proziva krivce, bilo one koji diskriminiraju ili je ne sankcioniraju. Tekst bi bio u funkciji nadzora moćnih.

Načini ostvarenja ciljeva
Planiram razgovarati sa ženama koje su doživjele ili još uvijek doživljavaju diskriminaciju na radnom mjestu, proučavati legislative i analize te kontaktirati sve relevantne aktere/ice na ovom području.

Evaluacija ciljeva: pratiti čitanost na Google Analyticsu i komentare na LIBELI, dijeljenja i 'lajkove' na društvenim mrežama, prenošenje i citiranje u drugim medijima.
 

Recenzija stručnog povjerenstva:

Usprkos desetljećima borbe i zalaganja za rodnu ravnopravnost te  jačanja i diversifikacije feminističke „fronte“ u Republici Hrvatskoj, nedvojbena je činjenica da (i) na planu rada još uvijek vrijede  drugačija pravila (i privilegije) za muškarce i žene. U tom smislu ovaj rad predstavlja značajan doprinos nadzoru i kritici ekonomski i politički moćnih unutar heteropatrijarhalne matrice. Premda  Povjerenstvo u strukturi rada i planu istraživanja ne prepoznaje formalne ni strukturalne inovacije, to možda i nije manjkavost rada, budući da društvo još uvijek uči abecedu rodne ravnopravnosti, pa je  ovu problematiku očito potrebno obrađivati na najjednostavnije i poznate načine. Povjerenstvo, međutim, sugerira autorici da proširi imaginarnu ciljanu publiku (u prijavi se navode isključivo žene, odnosno čitateljice Libele) te da se u formulaciji i argumentaciji rada obraća cjelokupnoj  populaciji, bez obzira na spol (ili rod). Problem rodne diskriminacije na radnom mjestu opće je društveni problem koji traži međugeneracijsku i međurodnu solidarizaciju, a ona se postiže proširivanjem ciljanih skupina i prilagodbom diskursa.