Tabui sudjelovanja muškaraca u pitanjima od važnosti za rodnu ravnopravnost


Koncepcija:

Pitanje rodne jednakopravnosti u hrvatskom se javnom prostoru i političkom djelovanju posebno postavlja u posljednjih nekoliko desetljeća, a iako na području borbe djeluje i čitav niz ženskih udruga i institucija koje za praktičnu i zakonodavnu ravnopravnost spolova lobiraju - tek se od nedavno u ovu vrstu aktivističkog djelovanja uključuju u većem broju i muškarci, a u javnom se prostoru postavlja pitanje o mogućnostima i doprinosima, koje oni mogu imati za pokret rodne jednakopravnosti. Stoga projekt za cilj ima pokušati odgovoriti na pitanja na koji se točno način muškarci mogu uključiti u borbu za rodnu ravnopravnost: koliko je muški doprinos potreban i bitan inicijativama koje se bave rodnim i ženskim pitanjima, koje su korake u borbi za ravnopravnost poduzeli sami muškarci, na koji način muškarci gledaju na rad ženskih i muških rodnih inicijativa te koji su muškarci iz javnog života koji su  svoj rad i karijeru posvetili kako pitanjima rodne ravnopravnosti tako i sredini u kojoj stereotipno uglavnom djeluju žene. U fokusu je projekta istraživački pristup situaciji u hrvatskom društvu kada su u pitanju inicijative rodne ravnopravnosti putem razgovora sa aktivnim sudionicima pokreta za rodnu ravnopravnost te onima koji se u pokret tek žele uključiti. Istraživanje stajališta svih uključenih u problematiku biti će prvo veće 'sukobljavanje'mišljenja u javnom prostoru ove, za razvoj istinske rodne ravnopravnosti, iznimno važne teme.

Ciljevi
Cilj je projekta sadržajno i objektivno predstaviti ulogu muškaraca u borbi za rodnu ravnopravnost, informirati javnost o mogućnostima i željama za sudjelovanjem muškaraca u rodnim inicijativama, postojanju muških rodnih inicijativa, te najvažnije educirati širu javnost o mogućnostima uključivanja u rad ovih inicijativa neovisno o rodnom identitetu zainteresiranih pojedinaca/ki.

Publike
Projekt se obraća ženskim i muškim rodnim inicijativama, kao i zainteresiranim pojedincima/kama koji se žele uključiti u rad ovih inicijativa. Projektom se žele razbiti tabui sudjelovanja muškaraca u pitanjima od važnosti za rodnu ravnopravnost te pružiti informacije o njihovom postojanju i djelovanju.

Načini ostvarenja ciljeva
Istraživanje će biti realizirano putem komunikacije s nizom ženskih i rodnih udruga koje djeluju na području Hrvatske u svrhu prikupljanja informacija, te putem istraživanja o postojanju muških inicijativa koje se bave rodnom ravnopravnošću. Redakcija VoxFeminae.net-a pri tome može pomoći putem pružanja kontakata inicijativa, te uredničkih sugestija o idealnim sugovornicima i pitanjima od važnosti za sadržajnost, objektivnost i informativnost tekstova.
 

Recenzija stručnog povjerenstva:

Tema projekta je prilično usko postavljena, ali ostavlja prostor zanimljivoj razradi i aktualiziranju cjelokupne domaće scene koja se bavi rodnom ravnopravnošću. Autorica projekta polazi od konstatacije da je prisutnost muškaraca mala i u udrugama koje se bave tom tematikom, ali i u raspravama o tim temama, te svojim istraživanjem želi odgovoriti na pitanje koji su uzroci za to, može li se ukloniti te uzroke, ali  se postavlja i aktivistički, želi senzibilizirati muškarce da se što više uključuju, da budu aktivniji oko tema o rodnoj ravnopravnosti. Autorica najavljuje seriju intervjua sa aktivisticama koje se bave rodnom ravnopravnošću, ali i predstavljanje iskustva iz inozemstva, gdje se muškarci u mnogo većem broju i  mnogo angažiranje uključuju u problematiziranje i rješavanje pitanja rodne ravnopravnosti. Radi se o temi koja nije obrađena na hrvatskoj medijskoj sceni, koja je nesumnjivo društveno relevantna, a nastojanje da se prezentira na način da senzibilizira muškarce da se aktivnije uključe u pitanja važna za rodnu ravnopravnost, daje joj širinu – to nije tema samo za one koji su već aktivisti, nego i za one koji su spremni pitati se što mogu i osobno učiniti, kako se uključiti.