Srbi u Šibeniku


Koncepcija:

Projekt će se bavit temom Srba u Šibeniku s naglaskom na postojanje strukturalnih uvjeta koji onemogućuju vidljivost i konstruktivni suživot skupine označene pripadnošću ovoj nacionalnoj skupini. Pitanje Srba u lokalnim medijima prisutno je samo unutar označavaj ućeg, neprijateljskog diskursa naširoko prisutnog u javnim govorima te posebice medijskom izvještavanju. Takvo stanje posebno je izraženo u tijekom cijele godine prisutnim prilozima preplavljenim herojskim izvještajima iz Domovinskog rata s naglaskom na pravičnost hrvatske vojne pobjede u najčitanijim tiskovinama poput Šibenskog lista i Šibenskog tjednika. Takve uređivačke politike potenciraju međunacionalne razlike, stvarajući atmosferu vrlo sličnu onoj ratnoj. Označeni kao neprijatelji, pripadnici srpske manjine prisutni su samo unutar takvog diskursa dok se njihova druga obilježja i potrebe u potpunosti ignoriraju i zanemaruju.

Ovaj projekt sastoji se od analiza sadržaja navedenih medija kao najutjecajnih i najčitanijih na području Šibensko-kninske županije i uspostavljanja uzročno-posljedične veze između takvog medijskog djelovanja i rada na širenju političke i kulturne hegemonije i nemogućnosti uspostavljanja suživota i dvadeset godina nakon završetka rata. Posebno je teška situacija u okolnim mjestima koja su za vrijeme rata pripadala teritoriju SAO Krajine. To je područje velike nezaposlenosti i strukturalne zapuštenosti što rezultira velikim brojem ekonomskih migracija mladih ljudi srpske nacionalnosti koji na ovom području nemaju nikakve budućnosti.

Ciljevi
Osviještavanje neodgovorne pozicije i štetnog utjecaja lokalnih medija te proizvodnja medijskog sadržaja druge vrste tj. alternative postojećem hegemonom nacionalističkom diskursu što ga lokalni mediji svojim sadržajem, opremom i (ne)izborom tema perpetuiraju i time podržavaju stanje nevidljivosti odnosno demoniziranja nacionalnih „drugih".

Publike
Tema je od općeg društvenog značaja s naglaskom na lokalnu razinu. U atmosferi većinskog slaganja s diskriminacijom manjinskih skupina nužnom smatram proizvodnju drugačijih medijskih glasova koji će upozorit na postojanje diskriminatornih praksi. Periferna sredina proizvodi medijske sadržaje otporne na pomake u centru, a mediji su prepušteni moći lokalnih političkih klika.

Načini ostvarenja ciljeva
Jednomjesečno istraživanje bit će kombinacija analize sadržaja Šibenskog lista i Šibenskog tjednika i intervjua s relevatnim sugovornicima direktno pogođenim ovakvim stanjem u lokalnim medijima, istraživanje će podrobnije opisati kontekst međunacionalnih tenzija što uključuje i obradu dostupnih statističkih i ostalih javno dostupnih informacija koje ukazuju na strukturalnu nejednakost.
 

Recenzija stručnog povjerenstva:

Projekt skreće pozornost javnosti na izuzetno važnu i aktualnu temu: tretman nacionalne manjine u lokalnoj zajednici. Autor projekta nudi zanimljiv pristup temi, polazi od analize sadržaja dvaju dominantnih lokalnih glasila, Šibenskog lista i Šibenskog tjednika, i tako otvara novi intrigantni diskurs, propituje lokalne medije o kojima se malo ili nimalo ne govori na nacionalnoj razini, a to su mediji koji često imaju izuzetno veliki utjecaj u lokalnoj zajednici. Autor ovog projekta polazi od tvrdnje, i misli je potkrijepiti analizom sadržaja, da ova dva lokalna medija sustavno prikazuju Srbe u negativnom svijetlu, i time ozbiljno narušavaju prava i mogućnosti srpske manjine, te stvaraju gotovo ratnu atmosferu neprijateljstva ali i nemogućnosti da Srbi normalno funkcioniraju u lokalnoj zajednici. Autor projekta doslovno upozorava na iseljavanje, bijeg, mladih pripadnika srpske nacionalne manjine, i želi svojim novinarskim istraživanjem upozoriti na širitelje mržnje i posljedice te iste mržnje. Radi se o temi od izuzetne važnosti, ne samo za lokalnu sredinu, nego i za cjelokupnu javnost, jer želi  ukazati na lokalna ishodišta “mržnje”, na male “centre mržnje”, koji potom emitiraju problem u širu zajednicu, u društvo u cjelini. Autor se hrabro upušta u propitivanje lokalnih moćnika koji su izdavači lokalnih glasila, ali i moćnih iznad lokalne razine, jer propituje odnos prema srpskoj manjini koji je danas opet u fokusu i državne politike. Osim analize sadržaja autor projekta najavljuje i intervjue s relevantnim sugovornicima, kako naglašava, “direktno pogođenima”, a s obzirom da to ne navodi, svakako je važno naglasiti da u svom istraživačkom radu mora pitati i “drugu stranu”, izdavače, odnosno, kreatore Šibenskog lista i Šibenskog tjednika.