Nema pastira bez pametnog telefona


Koncepcija:

Projekt „Nema pastira bez pametnog telefona" bavi se problematiziranjem odnosa između vukova i lokalnog stanovništva u krajevima jednog od prirodnih staništa ovih životinja, Dalmatinskoj zagori. Naime, na tom području, između ostalih, vukovi, zaštićene vrste u Hrvatskoj, lokalnom stanovništvu, koje se bavi stočarstvom stvara nemale probleme.

S obzirom da su vukovi, kao zaštićene vrste pod posebnim protektoratom države, pastirima, kojima napadi vukova stvaraju ogromne materijalne štete, kroz programe nadoknade štete, omogućeno je formalno obeštećenje. No komplicirane procedure kroz koje pastiri prolaze zapravo dodatno otežavaju život u krajevima inače nezavidnih životnih uvjeta.

Lokalno stanovništvo stoga se osjeća prevareno od strane države koju percipiraju kao instituciju, čiji je cilj zadovoljiti uvjete zaštite prirode i životinja propisane od strane EU, nauštrb njih samih.

Imajući u isto vrijeme u vidu svijest o potrebi zaštite vukova te poteškoće lokalnog stanovništva u krajevima koje naseljavaju, ovaj projekt nastoji osvijetliti taj problem kroz primjer sela Unešić u Dalmatinskoj zagori. Kroz razgovore s lokalnim stanovništvom te razgovore sa stručnjacima za zaštitu vukova prikazat ćemo uvjete života u Dalmatinskoj zagori, bavljena stočarstvom te pokušati ponuditi rješenja koja bi zadovoljila i zaštitu vukova, ali i olakšala uvjete bavljenja stočarstvom.

Ciljevi
Opći ciljevi ovog projekta su upoznati širu javnost s problematikom koja nije u fokusu javnosti iz više razloga (riječ je o inače nedovoljno praćenim područjima Dalmatinske zagore koji se često percipiraju kao pusti krajevi, osjetljivosti teme zbog postojeće senzibilizacije o potrebi očuvanja okoliša). Također kroz istraživanje teme ponudit ćemo moguća rješenja koja bi zadovoljila i zaštitu životinja i sigurno bavljenje poslom stočarstva.

Publike
Ovaj projekt informativno je značajan prvenstveno akterima koji su tema ovog teksta jer se njihovi problemi rijetko čuju u medijima. Nadalje, ovaj projekt je važan i za senzibilizaciju šire javnosti o problemima pastira i ljudi koji se bave stočarstvom te posljednje, ali ne manje važno, nositeljima vlasti i radnicima u državnim institucijama koji imaju moć i nalaze se na pozicijama gdje se ovi problem mogu riješiti.

Načini ostvarenja ciljeva
Informacije ćemo prikupiti kroz pripremu i razgovore sa relevantnim stručnjacima na polju zaštite okoliša te predstavnike državnih institucija u čijoj se nadležnosti nalazi ova problematika. Nadalje, kroz razgovore sa lokalnim stanovništvom želimo detaljno detektirati probleme prilikom dosadašnje zaštite i mogućnosti reparacija od strane države.
 

Recenzija stručnog povjerenstva:

Projekt se bavi intrigantnom temom: “borbom” vukova, zaštićene vrste, i stanovnika Dalmatinske zagore, stočara, koji pokušavaju preživjeti, a u tome ih ometaju i zaštićeni vukovi i spora i komplicirana država koja im nije u stanju osigurati kvalitetno obeštećenje. Autor projekta, dakle, polazi od konkretne priče, iz sela u hrvatskoj zabiti, ali ima ambicije istražiti problem i propitati mehanizme države i svih nadležnih institucija. Ne dovodi u pitanje zaštitu prirode, ali dovodi u pitanje provođenje zaštite, mehanizme nadzora i obeštećenja, što mu svakako donosi i bodove u kategoriji propitivanja “politički moćnih”, u ovom slučaju nadležnih službi ali i ministarstava.

Autor želi pokazati pastire, njihovu surovu borbu za život, želi, dakle, javnosti pokazati i tu sekvencu iz hrvatske stvarnosti, te jasno naglašava u ciljevima da želi širu javnost i senzibilizirati za probleme s kojima se oni susreću. Sudeći prema predstavljenom konceptu, radi se o projektu angažiranog autora, koji želi senzibilizirati javnosti i istražiti probleme i ponuditi moguća rješenja. Kvaliteti projekta doprinosi i to što autor želi temu obraditi kroz nekoliko različitih medijski formi, od reportaže do analize, a projekt zbog zanimljivosti i moguće obrade kroz nekoliko različitih medijskih formi, sigurno može nadrasti okvire Portala STav koji je nositelj projekta.