Napušteni psi i usamljena srca


Koncepcija:

Projekt pod nazivom „Napušteni psi i usamljena srca" (naslov preuzet od istoimene knjige Lucy Dillon), bavi se temom napuštenih životinja u Rijeci i okolici, problemom manjka prostora, važnosti sterilizacije, azilima koji nemaju dovoljno financija, namjerama političara da se napravi nešto po ovom pitanju. Opisuje što se događa sa životinjama kada ostanu na ulici i koliko smo, kao vlasnici, odgovorni za svoje ljubimce. Moje osobno mišljenje može se opisati kao poznata izreka „tko ne voli životinje, ne voli ni ljude" i zato ovim putem želim naglasiti kakve sve posljedice može imati napuštanje životinja, kao i neodgovorno ponašanje vlasnika po pitanju sterilizacije. Zašto još uvijek mnogi vjeruju u stari način razmišljanja da je dobro imati barem jedno leglo prije zahvata ili misle da će sterilizacijom/kastracijom uništiti psu/mački život? Ovo je tema koju valja razraditi u razgovorima s volonterima udruga, veterinarima, udomiteljima. Kao i predstavnicima gradske i/ili županijske vlasti. Zašto većina novca odlazi na Sklonište za životinje „Lič" odnosno šinteraja? Zašto druge moraju moliti građane za pomoć? Brinu li uopće gradski i ini oci ili im se tema čini nevažna? Što je s planovima o izgradnji modernog azila u Klani? Sve su to pitanja na koja treba dati odgovor putem ovog projekta.

Ciljevi
Cilj je upozoriti ljude na sve veći broj napuštenih životinja, možda ih potaknuti na udomljavanje. Pokazati zašto veterinari pozivaju na sterilizaciju/kastraciju. Želimo educirati najmlađe o pravilnom odnosu prema životinjama, a starije pozvati na odgovornost. Tema je važna jer je svuda oko nas, a mali je broj ljudi prepoznaje.

Publike
Obraćamo se svim dobnim skupinama, onima koji imaju ili razmišljaju o usvajanju životinje. Najvažnije, obraćamo se ljudima koji se ne ponašaju odgovorno i želimo to promijeniti. Donosimo informacije o tome što se događa nakon napuštanja, tko preuzima teret brige o životinjama i kako naučiti djecu da ne ponavljaju greške starijih.

Načini ostvarenja ciljeva
Razgovorima s ljudima s terena koji se svakodnevno suočavaju s ovom problematikom, s osobama koje se bave edukacijom djece ali i političarima. Odlaskom u udruge, azile, Lič (ako bude odobreno) i intervjuima s veterinarima. Najviše se korisnih informacija se može dobiti na licu mjesta i putem interneta.
 

Recenzija stručnog povjerenstva:

Ma koliko sama po sebi bila zanimljiva i važna, ova tema je sasvim dio medijskog mainstreama. Ova prijava također svojom ambicijom istraživanja teme (razgovori, intervjui) nikako ne iskače iz niza sličnih emisija i novinarskih priloga koji su već tematizirali to područje.

K tome, izuzetno kratak opseg finalnog proizvoda (jedna tridesetminutna emisija), koji ne prelazi uobičajenu normu tjednog novinarskog rada, nikako ne ukazuje da bi se realizacijom tog projekta/novinarskog rada postigli neki iole vidljivi društveni rezultati.

Stoga smatramo da svojom koncepcijom i argumentacijom ova prijava ne zadovoljava ciljeve i namjeru ovog natječaja te se u konkurenciji puno bolje osmišljenih i ambicioznijih novinsko-istraživačkih projekata ne preporučuje za financiranje.