Mogu i sama, ne?


Koncepcija:

Istraživačko-novinarski projekt "Mogu i sama, ne?!" bavi se nastankom i afirmacijom nove nezavisne kantautorske scene na primarno hrvatskoj glazbenoj sceni. Subjekti u fokusu projekta su glazbenice/autorice koje kreiraju nove platforme za izvedbu vlastitih glazbeno-scenskih poetika.

Bez potpore komercijalnih medija i izdavačkih korporacija ove su autorice/kantautorice stvorile vlastiti prostor za djelovanje na kulturnoj sceni, te afirmirale nove načine za stvaranje, koncertiranje i širenje svoje glazbe među poklonicima/icama i konzumentima/icama.

(Kant)autorice se prezentiraju unutar akustičarsko/intimističkog i art rock glazbenog žanra, te predstavljaju alternativu do sada dominantnom i maskulinom konceptu funkcioniranja žena u glazbenoj industriji. U svom radu vrlo često afirmiraju feminističke principe, glazbom i stihovima promiču rodnu ravnopravnost i odraz su nove generacije koja aktivno i uz DIY (do it yourself, uradi sam) principe kreira vlastitu poziciju na sceni.

Neke od njih pokretačice su neovisnih platformi za koncertno predstavljanje novih imena poput programa "Začarana Močvara" (Nina Romić), "Bistro na rubu šume" (Zvonka Obajdin), "Živ Žar Žur" (Sara Ercegović, Eva Badanjak).

Njihovi samostalni i zajednički nastupi svjedoče o novom poglavlju na hrvatskoj glazbenoj sceni, dokidajući pridjev "ženski" koji je do sada najčešće pratio pojavu glazbenih autorica u hrvatskim medijima.

Ciljevi
Opći ciljevi ovog projekta su:
1. afirmacija šire javne percepcije autorica i kantautorica u domaćem i regionalnom medijskom prostoru

2. znanjei iskustvo (know how modeli) korisni autoricama koje još nisu debitirale na sceni

Intervjui i teme do sada posvećeni ovom dijelu nezavisne glazbene scene uslijed ograničenja novinarskih žanrova i dominantne uređivačke politike na hrvatskoj medijskoj sceni nisu obrađeni s dovoljno kontekstualne dubine i kulturološke pozadine, stoga smatram da bi njihova prezentacija u mediju za koji prijavljujem rad dovela do šire percepcije ovog pokreta u ostalim tiskanim i elektronskim medijima.

Publike
Rad se obraća konzumentima/icama koji se nalaze u potrazi za autentičnim i organskim glazbenim djelima  te novim, nadolazećim autoricama koje iz iskustava i primjera kantautorica i koje kanim konzultirati mogu osnažiti vlastiti izraz i naučiti koristiti dobrobiti nezavisnog izdavaštva, novih tehnologija u promociji i stvaranju vlastitog glazbeno-poetskog izričaja.

Projekt svoju svrhu vidi i u informiranju glazbenih promotora koji kroz ovu temu mogu steći dublji uvid u scenu i otvoriti nove prostore za nastupe (kant)autorica.

Načini ostvarenja ciljeva
Informacije kanim prikupiti preslušavanjem dostupnog glazbenog materijala, intervjuima s (kant)autoricama i ostalim osobama koje su aktivno uključene u nastanak i funkcioniranje ove scene. Dubljim uvidom u način  njihova umjetničkog rada i motivacije za stvaranje kanim mapirati autorice unutar sustava domaće glazbene scene, te ponuditi građu za praćenje i šire izučavanje ove teme od strane kulturologa, publicista, novinara.

Ostvarenje ciljeva ovog rada moguće je evaluirati praćenjem prijema ovog rada u ostalim nezavisnim i komercijalnim medijima, reakcija na rad od strane afirmiranih i neafirmiranih (kant)autorica, te čitalačke publike.
 

Recenzija stručnog povjerenstva:

Autor/ica projekta želi na jednom mjestu sustavno predstaviti i proanalizirati rad nekoliko novih hrvatskih kantautorica, jer polazi od uvjerenja da one predstavljaju svojevrsnu novu žensku snagu, da se probijaju unatoč mačističkim preprekama u hrvatskim glazbenim vodama, te “u svom radu vrlo često afirmiraju feminističke principe”. Autorica uvjerljivo argumentira temu projekta, predstavlja kantautorice koje su je inspirirale na temu imenom i prezimenom (što je nesumnjivo plus u odnosu na druge mnogo nepreciznije postavljene teme projekata) i ozbiljno postavlja plan rada, te iako se na prvi pogled radi o jednostavnom novinarskom projektu, koji neće primjerice poljuljati politički, ekonomski itd. moćne, radi se projektu koji želi afirmirati neka nova, pozitivna lica, žene koje svojim radom, samostalno i unatoč brojnim preprekama žele “da se njihov glas čuje”. Projekt stoga sigurno doprinosi obogaćivanju medijskog prostora, te ima potencijal proboja s medija koji ga podržava, Vox Feminae, i na druge medije.