Jadro na rubu civilizacije


Koncepcija:

Novinarsko-istraživački projekt problematizira vrelo rijeke Jadro (izvor pitke vode za Split i okolicu) i njegovu ugroženost i onečišćenje koje dolazi iz nekoliko izvora: najvažniji su infrastrukturni i industrijski objekti u neposrednoj blizini, brza cesta ponad vrela i tvornica cementa "Majdan" kao izvori teških metala i nemetala te magistralni dalekovodi kao izvor elektromagnetskog zračenja. Postoje i onečišćivači koji vrše utjecaj na ponornice koje izvoru prethode (pr. subjekti u gospodarskim zonama u Dugopolju). Osirn toga, u samoj zoni izvora "izletnici" iza sebe svakodnevno ostavljaju pozamašne količine svakojakih otpadaka, od plastične ambalaže do motornog ulja. U fokusu projekta su donositelji političkih i operativnih odluka (Agencija za zaštitu okoliša, Vodovod i kanalizacija d.0.0., ustanova Eko-Kaštelanski zaljev, Zavod za javno zdravstvo, lokalne gradske uprave,...), zaštitari okoliša, izletnici, te građani kao korisnici/konzumenti vode s izvora. Situacija u kojoj se nalazi izvor više je nego ilustrativan primjer današnjeg odnosa civilizacije prema prirodnim resursima bez kojih ne bi mogla opstati - izvorska voda očito se eksploatira na rubu civilizacije, a ne predstavlja njezin nezamjenjiv temelj. Pravo na vodu koje je UN-ovom rezolucijom iz 2011. postalo temeljno ljudsko pravo, kao i europski propisi o zaštiti okoliša koje je Republika Hrvatska potpisala ostaju samo mrtva slova na papiru.

Ciljevi
Opći ciljevi su podizanje svijesti kod nositelja vlasti, upravnih tijela i građana o važnosti rješavanja nagomilanih problema oko izvora rijeke Jadro, zatim iznalaženje rješenja (kratkoročnih i dugoročnih) i cost-benefit analiza istih te, na koncu, poticanje javnosti i njihovih političkih predstavnika na poduzimanje konkretnih akcija u cilju poboljšavanja trenutnog stanja.

Publike
Publiku na koju se cilja čine stanovnici splitske aglomeracije kao korisnici vode s izvora rijeke Jadro. Naime, pomanjkanje brige za probleme izvora prema svemu sudeći su rezultat slabe ili gotovo nikakve informiranosti o održavanju i zaštiti izvora te o političkim predstavnicima i nadležnim institucijama te njihovom djelovanju u tom smislu.

Načini ostvarenja ciljeva
Postavljeni ciljevi bi se ostvarili pružanjem informacija o važnosti pitke vode, o aktualnom stanju zone izvora te vezanog djelovanja lokalnih političara i eksperata. Ostvarenje ciljeva jedino se može evaluirati na temelju reakcija lokalne javnosti, donositelja odluka i nadležnih tijela odnosno njihovom poduzimanju konkretnih akcija.
 

Recenzija stručnog povjerenstva:

Sadržajem i opsegom projekt odgovara zahtjevima i ciljevima natječaja.

Povjerenstvo kao posebno vrijednu osobinu ističe jasnu usmjerenost na jedan konkretan problem u široj lokalnoj zajednici (grad Split i okolica), predstavljen u njegovoj kompleksnosti i odnosima velikog broja društvenih aktera - od građana, industrije, institucija do nositelja političke vlasti - na koje ovakvo medijsko tematiziranje pitanja zaštite i dostupnosti izvora pitke vode doista može i konkretno utjecati.