Intervjui s hrvatskim znanstvenicima


Koncepcija:

Projekt se bavi intervjuima s hrvatskim znanstvenicima te kroz opsežne intervjue predstavlja rad znanstvenika široj javnosti. Rad hrvatskih znanstvenika nedovoljno je predstavljen u medijima te postoji određena stigma javnosti nad ovim zanimanjem, točnije vrlo često se smatra kako znanstvenici rade nešto dosadno, nepotrebno i nerazumljivo. Nadalje, nerijetko smo svjedoci kako se u medijima hrvatski znanstvenici proglašavaju neradnicima i kako rade neučinkovito. Ova gruba generalizacija baca tamnu sijenu na cijelu znanstvenu profesiju te će predloženi projekt rasvijetliti ovu tematiku i pokazati kako u Hrvatskoj postoje vrijedni znanstvenici koji itekako doprinose radom unutar svog područja interesa. Kroz formu intervjua znanstvenici će najlakše predstaviti svoj rad, ali će moći i široj javnosti bolje objasniti kroz vlastite primjere s kojim se sve problemima i predrasudama suočavaju prilikom svog rada. Odabrana tema zahtjeva objektivan pristup i temeljitu pripremu prije provedbe intervjua. Naime, da bi se prilikom intervjua mogla postavljati prava pitanja, potrebno je unaprijed proučiti i razumjeti tematiku kojom se znanstvenik bavi.

Ciljevi
Opći ciljevi mog novinarskog djelovanja u ovom projektu su približavanje znanstvene struke javnosti te popularizacija znanstvenog zanimanja kao i upozoravanje na probleme s kojima se znanstvenici danas susreću. Kroz ovaj projekt planiram podići svijest javnosti o stanju znanosti u Hrvatskoj.

Publike
Kroz ove intervjue obraćam se mladima koji možda razmišljaju o svojoj budućoj znanstvenoj karijeri te će imati priliku saznati od samih znanstvenika kakva ih budućnost čeka unutar ovog zanimanja i koje su sve mogućnosti i izazovi pred njima ukoliko se odluče baviti znanstvenim radom u Hrvatskoj. Također, projekt će biti informativan i svima ostalima koje zanima trenutno stanje u hrvatskoj znanosti.

Načini ostvarenja ciljeva
Novinarsko istraživanje planiram obaviti istražujući baze podataka (CROSBI, Hrčak i sl.) kroz koje bih pronašla radove koje su znanstvenici do sada objavili te ću se na taj način pripremiti za intervjue. Također, planiram pronaći sve dostupne informacije o institucijama na kojima znanstvenici rade kako bih bolje razumjela eventualne probleme s kojima se susreću znanstvenici.
 

Recenzija stručnog povjerenstva:

Projekt Intervju s hrvatskim znanstvenicima predlaže razgovore s hrvatskim znanstvenicima u cilju „skidanja stigme javnosti nad tim zanimanjem“. Autor smatra da je srednjostrujaškim medijima znanstveni rad nedovoljno predstavljen, a često i na negativan način. Ciljana publika su mladi, koji bi ovim putem o znanosti i znanstvenom radu saznavali od samih znanstvenika.

Ocjenjujemo projekt zanimljivim i korisnim. Ipak, smatramo da je projekt u cijelosti sličan drugom  projektu Bioteke Velike vijuge malog naroda, da ne nudi nikakve nove sadržaje te da ne ističe pitanje uloge znanstvenika u društvu s neke nove točke promatranja. Nije razvidno na koji način će se dati doprinos pitanju. Tko je odgovoran za to što se znanstvenici u medijima prikazuju na negativan način, tko od toga ima koristi, te koje su posljedice toga za društvo.

Ovaj je projekt izvrstan primjer moguće popularizacije znanosti, podržavamo ga i predlažemo doradu.