EU izbori – prva stepenica u smanjenju demokratskog deficita EU


Koncepcija:

Kako izbori za zastupnike u Europskom parlamentu (EP) mogu pridonijeti smanjivanju demokratskog deficita Europske unije - tema je ovog novinarsko-istraživačkog projekta u čijem su fokusu građani i političke stranke kao ključni akteri vraćanja demokratskog kredibiliteta EU.

lako demokracija ne smije biti reducirana samo na izbore, oni predstavljaju prvu stepenicu u smanjivanju jaza između otuđenih građana i „birokratiziranog EU čudovišta". Preduvjet toga je podizanje svijesti obje strane o njihovim zadaćama što ih potom motivira i za kontinuirano razvijanje participativnog aspekta demokracije te političke odgovornosti.

Građani se trebaju aktivno uključiti u proces donošenja odluka koje utječu na njihov svakodnevni život. Političke stranke trebaju unaprijediti komunikaciju s građanima informirati ih, kanalizirati njihovu volju i raditi na formiranju "europske političke svijesti". Zajedničko djelovanje uz pomoć medija i organizacija civilnoga društva predstavlja moguće rješenje za krizu EU nagrizenu različitim ekonomskim, sociološkim i kulturnim podjelama na sjever i jug, bogate i siromašne, one u eurozoni i one izvan nje, „stare" i „nove" članice...

Zahvaljujući profesionalnom pristupu novinara kao posrednika, očekuje se rasprava o jednoj od ključnih društvenih tema iz koje će građani dobiti informacije za utemeljenu odluku na EU izborima i doživjeti ih kao početak renoviranja svojega sudjelovanja u političkom životu kako na nacionalnom, tako i na EU terenu.

Ciljevi
Opći ciljevi su ohrabriti i osnažiti građane za aktivnu participaciju u političkom i društvenom životu, razjašnjavajući koje su glavne tendencije političkog djelovanja u EU i pozadinu iza temeljnih pitanja budućnosti EU te ih zainteresirati za izlazak na EU izbore i motivirati ih za ostale mogućnosti sudjelovanja u političkom životu EU.

Publike
•    građanima, koji će pronaći motivaciju i načine za aktivno sudjelovanje u političkom životu
•    novinarima i medijima, - koji će „vući" mnoge informacije i inspiracije za priloge
•    organizacijama civilnog društva, koje će korisne informacije proslijeđivati svojim korisnicima:
•    političarima, - koji će moći pronaći mnoge informacije korisne za postizanje veće odgovornosti prema građanima

Načini ostvarenja ciljeva
Ostvarivanje ciljeva pratit ću kroz prikupljanje i analizu kvantitativnih i kvalitativnih podataka: statističkih podataka, analizu sadržaja te praćenje i analizu pokazatelja proizvedenog učinka*. Konkretno, kroz broj i vrstu objavljenih/prenesenih tekstova ili informacija iz njih, broj posjeta na objavljene tekstove na portalu gong.hr, i interaktivnost na društvenim mrežama n**.
 
* Prikupiti informacije i obaviti novinarsko istraživanje planiram kroz ankete, razgovore i intervjue s građanima, političarima, stručnjacima i predstavnicima civilnoga društva te iščitavanjem studija i drugih istraživanja o participaciji građana i ponašanju političkih stranaka.
** Facebook, Tvvitter, Youtube i Linkedln
 

Recenzija stručnog povjerenstva:

Predlagatelj namjerava na GONG-ovu portalu i uz njega povezanim društvenim medijima objaviti šest do osam raznovrsnih tekstova kojima je svrha objasniti građanima na koji način izbori za zastupnime u Europskome parlamentu mogu pridonijeti smanjivanju demokratskog deficita Europske unije. Cilj je potaknuti građane da iziđu na izbore i sudjeluju u političkome životu EU. Iako nije podrobnije  razrađen, čini se da bi ovaj projekt imao izgleda uroditi željenim ciljem. Predlagatelj bi, međutim, mogao malo izbrusiti svoj hrvatski jezik, posebice deklinaciju brojeva.