Emigracija LBTQ aktivista/ica s područja Hrvatske, Srbije i BiH (2008 – 2014)


Koncepcija:

Projekt se bavi istraživanjem konkretnih uzroka emigracije ključnih LGBTQ aktivista i aktivistica sa područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije u periodu od 2008. do 2014. godine, kao i njihovom promjenom okoline, profesionalnih zaokreta nakon emigracije te mogućnostima zbog kojih se odlučuju ili ne odlučuju vratiti u vlastitu zemlju. U fokusu projekta je LGBTIQ populacija, odnosno njihovi (u određenom periodu) najvidljiviji predstavnici u javnosti i/ili aktivističkim krugovima.

Ciljevi
Dubinski intervjui sa aktivistima/icama koji su u nekome trenutku se odlučili na emigraciju, kao i razgovori s njihovim ključnim suradnicama/ima imaju za cilj produkciju feljtona koji će široj javnosti predočiti izazove i žrtvovanja, potpunu promjenu načina života i životnog okruženja na koji su ljudi bili primorani radi svog angažmana za unaprijeđenje društvenog sustava i ljudskih prava unutar Hrvatske, BiH i Srbije. Bitno je da javnost čuje koje reperkusije jedan takav angažman može imati, a još bitnije je da osvijesti taj stakleni plafon sa kojim se aktivisti/ce suočavaju u svom radu u pojedinim državama u smislu rodne ravnopravnosti i LGBTQ prava radi općeg društvene klime. 

Publike
Projekt se osim šire javnosti obraća i LGBTIQ zajednici u zemljama JI Europe, kako bi se povećalo vrednovanje rada aktivista/ica na području LGBT ravnopravnosti, kao i osvijestila važnost njihovih društvenih doprinosa.

Načini ostvarenja ciljeva
U suradnji sa ključnim organizacijama koje se bave LGBT pitanjima u Hrvatskoj, Srbiji i BiH planiram doći do šire liste osoba koje su emigrirale sa ovih područja iz njihovih redova u periodu između 2008 i 2014 godine, te nakon daljnje analize ću izabrati minimalno 3 osobe (po jedna iz svake države) koje su najreprezentativniji predstavnici LGBT populacije u ovom kontekstu. Slijedi detektiranje njihovog trenutnog prebivališta i stupanje u kontakt, te telefonski i skype intervjui. Uz pomoć osoba koje su surađivale sa izabranim LGBT aktivistima/icama dobit će se zaokružena i cjelovita priča o njihovom angažmanu, načinima na koje ih je društvo u kojem su živjeli i društvo u kojem sada žive prihvatilo/nagradilo/odbacilo. Posebna pažnja biti će posvećena zaštiti identiteta tih osoba ukoliko tako zatraže radi vlastite sigurnosti.
 

Recenzija stručnog povjerenstva:

Riječ je o veoma uskoj temi čija bi kvalitetna realizacija bila primjerenija znanstvenom nego novinarskom radu. Nejasno je i kome je ustvari namijenjena i što se njome želi i može postići.

LGBT zajednice u državama regije na koje projekt referira (Hrvatska, BiH, Srbija; nejasno je zašto ne i Crna Gora gdje je taj problem prisilne emigracije eksplicitno izražen) suočavaju se s nizom društveno, politički i kulturno važnijih tema od svojevrsne automitologizacije i autoviktimizacije. Autor/ica projekta polazi od neupitne činjenice “emigracije ključnih (?) LGBTQ aktivista i aktivistica” da bi u razradi projekta naveo/la da tek planira “doći do šire liste osoba koje su emigrirale sa oviih područja”. Svako pravljenje takvih “lista” je samo po sebi odbojno čak i kao metoda istraživanja, ali što je još problematičnije, djeluje cirkularno - postavljanjem teze i zatim “pravljenjem lista” sigurno će se doći do imena nekih osoba koje su promijenile zemlju boravka, ali njihovi razlozi mogu biti veoma raznoliki od kojih tek neki mogu imati veze sa njihovom spolnom/rodnom orijentacijom i s tim povezanom diskriminacijom. Da bi se o tome nešto relevantno reklo potrebno je puno šire i studioznije istraživanje te veći broj i opseg tekstova. I zamišljenim novinarskim formatima (“životne priče”) ne čini se da može donijeti nešto novo, drugačije i inovativno u medijski i društveni prostor.

Stoga povjerenstvo smatra da ova prijava ne ispunjava ciljeve i namjeru ovog natječaja.