Afera Plinacro



Koncepcija:

Tema projekta su afere u državnoj tvrtki Plinacro. Poznato je kako su se razne  malverzacije radile u HEP-u, Hrvatskim autocestama, Hrvatskim vodama i drugim državnim tvrtkama, ali malo je poznato da su se velike afere odigrale i u Plinacru.

Ustvari, potpuno je nepoznato, jer nitko o tome nije pisao. Vodstvo Plinacra koje je  instalirao HDZ oštetilo je tu tvrtku za milijunske iznose.

Svi o tome šute: i mediji i DORH, ali zanimljivo i Kukuriku koalicija koja nije javno ništa o tome govorila ni nakon što su došli na vlast. Ispitao bih zašto je tome tako i dao uvid u sve malverzacije Plinacra.

Ciljevi
Ovim projektom želi se ukazati na kriminal u Plinacro posebno onih bivših uprava. Projekt želi opisati kriminal i pokušati doći do odgovora zašto za njega nitko nije  odgovarao.

Također, tekst će ostati na internetu kao arhiva i javnost će uvijek moći (pro)čitati što se događalo u Plinacru. To sada ne mogu.

Publike
Projekt se obraća svim građanima Hrvatske. Neka znaju kako je HDZ vodio ovu tvrtku i neka sami na osnovu toga donesu zaključke. No ne govori ova priča samo o HDZ-u, nego i o nadležnim institucijama koje nisu procesuirale počinitelje kaznenih djela.
Neka javnost zna kako oni rade.

Načini ostvarenja ciljeva
Preko dokumentacije - crno na bijelo. Preko izvora u Plinacru koji ne žele šutjeti o kriminalu koji se događa u njihovoj tvrtki. Preko relevantnih sugovornika koji puno znaju o poslovanju Plinacra.
 

Recenzija stručnog povjerenstva:

Nedvojbeno jedna od najilustrativnijih afera za hrvatsko gospodarstvo koja zaslužuje studiozniju obradu i obuhvatniju publikaciju dokaza o koruptivnom djelovanju. Izostanak publiciranja relevantnih dokumenata u tiskanim i difuznim medijima ovdje se može izvrsno izvesti kroz web arhivu na popularnom mrežnom mjestu, te učniti dostupnim za daljnja citiranja i argumentiranja.

Budući da u postojećim medijima nema sustavnog bavljenja aferama na način da se prezentiraju i dokumentiraju te poprate pojašnjenjima u popularno pisanim tekstovima, ovaj korak malog medija i neformalnog stila smatramo važnim korakom prema obraćanju najširim krugovima čitatelja.

Projekt metodološki nije precizan oko toga od koga i kako će se tražiti izjave, te kako predočiti dokaze da budu razumljivi čitateljima portala Lupiga, ali dosadašnja praksa i angažman za 'svijet kroz obične oči' sugerira fokus urednika na čitljivost i samorazumljivost. Budući da je riječ o aferi koja je proša svoj medijski klimaks, smatramo da je veliki analitički tekst od 15 kartica dovoljan, no nismo sigurni je li i idealan oblik za web iščitavanje, te predlažemo predlagaču da uz taj tekst objavi i sažetak od jedne kartice te grafički oblikuje informacije koje ilustriraju odnose i pozicije predstavljene u istraživanju.

Smatramo da je veoma važno razviti metodiku za publiciranje stručnih tema (s većom količinom kompleksnih financijskih i pravnih koncepata) tako da se javnost istodobno i obrazuje u iščitavanju istih. Portal bi trebao razviti svoj pristup u tom radu, te predložiti opsežniji projekt u slučaju da želi nastaviti s ovom tematikom i u ovom formatu. Uz navedenu kritiku povjerenstvo i dalje preporuča projekt za potporu Ministarstva kulture.