IIIc komponenta- regionalna konkurentnost

IIIc  komponenta - regionalna konkurentnost

 

Komponenta III c namijenjena je poticanju društvene i ekonomske ujednačenosti unutar zemlje, ali i razvoju institucionalne sposobnosti i iskustva za upravljanje ulaganjima poput onih koja sufinancira Europski fond za regionalni razvoj (ERDF). Provedba ove komponente odvija se kroz  Operativni program za regionalnu konkurentnost.

Sredstva dostupna kroz ovaj program na raspolaganju su Republici Hrvatskoj do pristupanja EU. U razdoblju od 2007.-2011. sredstva predviđena za ulaganje kroz Operativni program za regionalnu konkurentnost iznose 75,26 milijuna eura odnosno oko 544,875 milijuna kuna.

Mjere Programa obuhvaćaju projekte potpore razvoju slabije razvijenih regija kako bi dostigle stupanj razvijenosti ostatka zemlje, unapređenja konkurentnosti poduzetništva putem usluga poslovnog savjetovanja, e-poslovanja, suradnje poslovne zajednice i javnosti, obrazovnih i istraživačkih sektora kroz unapređenje klastera, te kroz transfer tehnologija i aktivnosti vezane za tržišno usmjereno istraživanje i razvoj.

Glavna okosnica je stvaranje boljih uvjeta poslovanja i potpore malim i srednjim poduzetnicima te istraživanje i tehnološki napredak.



Sastoji se od sljedećih prioriteta:

1. Poboljšanje razvojnih mogućnosti područja s poteškoćama u razvoju

Mjera 1: poslovna infrastruktura – odnosi se na izgradnju poslovne infrastrukture u 10 županija koje zaostaju u razvoju u kombinaciji s ulaganjima u ljudske potencijale u svrhu jačanja poslovnog okruženja.

Potencijalni predlagatelji projekata mogu biti jedinice regionalne i lokalne samouprave, njihova udruženja i neprofitna tijela, poduzeća u njihovom vlasništvu te turističke zajednice iz županija u kojima je preko 50% površine kategorizirano kao „područje od posebne državne skrbi“.

2. Poboljšanje ulagačke klime

Mjera 1: poboljšanje ulagačke klime

Mjera 2: transfer tehnologije i potpora na znanju utemeljenim novoosnovanim poduzećima

3. Tehnička pomoć

Na mrežnim stranicama Operativnog programa za regionalnu konkurentnost www.regionalna-konkurentnost.hr  mogu se pronaći  sve informacije o programu, objave natječaja, novosti, kao i važni dokumenti.