IPA I – pomoć u tranziciji i izgradnja institucija

I komponenta - pomoć  u tranziciji i izgradnja institucija




Cilj ulaganja kroz IPA I komponentu je ispunjavanje kriterija za pristupanje EU, s naglaskom na političke, ekonomske i kriterije kojima se omogućuje ispunjenje obveza nakon punopravnog primanja Hrvatske u članstvo EU.

Programski ciklus odvija se na godišnjoj razini te je iniciran od strane Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU, koji je Nacionalni IPA koordinator i odgovoran za programiranje projekata programa IPA – komponenta I-Pomoć u tranziciji i jačanje institucija. Proces započinje izradom problemskih analiza svakog zasebnog sektora (poglavlja pregovora) i prijedlogom projektnih ideja kojima je cilj rješavanje postojećih problema tj. postizanje napretka u pojedinom sektoru, ispunjenje preduvjeta za članstvo i dr.

Predložene projektne ideje moraju biti u skladu sa strateškim dokumentima (Pristupno partnerstvo, Nacionalni program pridruživanja Europskoj uniji, Višegodišnji indikativni programski dokument, Višegodišnji indikativni financijski okvir, nacionalni i sektorski strateški dokumenti i akcijski planovi, nacionalni i sektorski investicijski strateški dokumenti).

U Višegodišnjem indikativnom planskom dokumentu za razdoblje (VIPD) 2011.-2013. (eng.Multi-annual Indicative Planning Document (MIPD) 2011.-2013) definiraju se područja (sektori) intervencije. Prioritetni sektori su: (1) pravosudje, unutarnji poslovi i temeljna prava, (2) reforma javne uprave, (3) okoliš i klimatske promjene, (4) promet, (5) razvoj privatnog sektora, (6) društveni razvoj i (7) poljoprivreda i ruralni razvoj. U VIPD-u za razdoblje 2011-2013 ''kultura'' je svoje mjesto našla kao dio sektora društveni razvoj (u okviru Ljubljanskog procesa) i to na način da se podupire očuvanje i zaštita kulturne baštine kao ''sredstva'' gospodarskog razvoja .

Potencijalni korisnici ove komponente su tijela državne uprave, tijela u javnom vlasništvu, nevladine udruge, poslovna zajednica te ostala neprofitna tijela. Konačan paket projekata za svaku pojedinu godinu potvrđuje Europska komisija odlukom, koja potom postaje dio financijskog sporazuma koji se potpisuje između Komisije Europskih Zajednica i Republike Hrvatske. Pomoć može imati oblik tehničke pomoći, twinninga, nabave opreme te izvođenja radova. Ovisno o vrsti pomoći, korisnici projekta su u obvezi sufinancirati dio iznosa projekata i to za komponentu twinninga 5%, tehničke pomoći 10%, nabavu roba, izvođenje radova i tehničku pomoć koja ima za svrhu pripremu natječajne dokumentacije 25%.