Mali arheolozi u Orehovici (Međimurska županija) 25. listopada 2023. godine

  • Slika
  • Slika

25. listopada 2023. godine Arheološki muzej iz Zagreba gostovao je s radionicom Mali arheolozi u Osnovnoj školi Orehovica. Na radionici je sudjelovalo 55 učenika 5. razreda i dvoje odgojno-obrazovnih djelatnika. Radionicu su vodili kustosi muzeja Jacqueline Balen, Ozren Domiter i Porin Šćukanec-Razniček.

Na početku radionice je održano predavanje o arheologiji i ulozi muzeja u suvremenom društvu. Interaktivno predavanje težilo je demistificirati proces arheološkog istraživanja i interpretacije te istaknuti važnost muzejskog djelovanja kroz komunikacijski značaj. Prateći powerpoint prezentaciju, učenici su bili slobodni postavljati pitanja iz domene arheološkog istraživanja i rada u muzeju.

Uslijedila je praktična radionica i primjena nekih od prezentacijskih metoda koje koriste arheološki muzeji. Bilo da je riječ o korištenju suvremene VR tehnologije ili pak o tradicionalnim, analognim metodama crtanja arheoloških predmeta prema suvenirskim predlošcima muzejskih originala te ispisivanju muzejskih legendi, učenici su svejednako iskazali veliko zanimanje pa je praktični dio radionice produljen za dodatnih 45 minuta. Također, primjenjujući načelo učenja kroz igru, učenici su slagali puzzle s motivom neandertalca te zaigrali tematski memori u kojem je cilj spojiti hrvatske poslovice s njihovim latinskim pandanima.