Magnetsko polje igre u Tužnom (Varaždinska županija) 17. studenog 2023. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Program Znanstveno plesna radionica i predstava Magnetsko polje igre održani su 17. studenog 2023. godine u Osnovnoj školi Tužno. Na programu je sudjelovalo 82 učenika i šest odgojno-obrazovnih djelatnika.

Održan je interaktivni program radionice i multidisciplinarne predstave nadahnute Nikolom Teslom Magnetsko polje igre u izvedbi umjetnika Melite Spahić Bezjak, Larise Lipovac Navojec, Branka Bankovića i Maria Kovača, te uz tehničko vodstvo Roberta Pavlića. Predstava je bila odlično primljena i doživljaji učenika i nastavnika su bili pozitivni.

Predstava je u samom uvodu ostvarila polje neverbalne komunikacije, bliskosti i otvaranja mjesta za igru i sudjelovanje publike - koja je bila otvorena, fokusirana i spremna na drugačije inovativne pristupe u gledanju i sudjelovanju tijekom predstave. Učenici su s radošću, znatiželjom, voljom i velikim interesom pratili predstavu, sudjelovali u njenim  interaktivnim momentima i bili otvoreni za drugačiji pristup u gledanju plesnih predstava. Njihovo zadovoljstvo i radost bila je posebna izražena nakon predstave kada su imali mogućnost bliskog kontakta, upoznavanja, razgovora i fotografiranja s umjetnicima.

Radionicu, koja je nastavak odgledane predstave, vodili su izvođači predstave te je sam radionički dio  - na zabavan, kreativan  i interaktivan način pridonio vrlo kreativnim situacijama. Radionica kao i predstava izvođački spaja pokret i ples, tekst, glumu, glazbu uz korištenje različitih scenografskih i tehničkih materijala, rekvizita i glazbenih instrumenata. Kako su učenici bili pod dojmom predstave u željeli su na radionici isprobati i okušati se u sviranju instrumenata (teremin i ‘’šimunkofon’’).

Svi učenici koji su bili na predstavi i radionici imali su priliku naučiti tko su osobe važne  za nastanak i proces rada na predstavi i za plesno kazalište općenito. Pojašnjeno im je što je sve potrebno za nastajanje kazališne i plesne predstave, posebno suradničke u kojoj sudjeluju umjetnici različitih zanimanja,  te im je pojašnjeno koje sve profesije umjetnika, tehničara i ostalih suradnika uključujemo u umjetničke projekte.