Mali arheolozi u Lepajcima (Krapinsko-zagorska županija) 16. studenog 2023. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika

16. studenog 2023. godine Arheološki muzej iz Zagreba gostovao je s radionicom Mali arheolozi u Područnoj školi Lepajci. Na radionici je sudjelovao 31 učenika od 1. do 4. razreda razreda i pet odgojno-obrazovnih djelatnika. Radionicu su vodili kustosi muzeja Jacqueline Balen, Ozren Domiter i Porin Šćukanec-Razniček.
 
Na početku radionice je održano predavanje o arheologiji i ulozi muzeja u suvremenom društvu. Interaktivno predavanje težilo je demistificirati proces arheološkog istraživanja i interpretacije te istaknuti važnost muzejskog djelovanja kroz komunikacijski značaj. Prateći powerpoint prezentaciju, učenici su bili slobodni postavljati pitanja iz domene arheološkog istraživanja i rada u muzeju.
 
Uslijedila je praktična radionica i primjena nekih od prezentacijskih metoda koje koriste arheološki muzeji. Bilo da je riječ o korištenju suvremene VR tehnologije ili pak o tradicionalnim, analognim metodama crtanja arheoloških predmeta prema suvenirskim predlošcima muzejskih originala te ispisivanju muzejskih legendi, učenici su iskazali veliko zanimanje. Također, primjenjujući načelo učenja kroz igru, učenici su slagali puzzle s motivom neandertalca te zaigrali tematski memori u kojem je cilj spojiti hrvatske poslovice s njihovim latinskim pandanima.