Lutkofor u Gati (Splitsko-dalmatinska županija) 4. listopada 2023. godine

  • Slika
  • Slika

Umjetničko-edukativni projekt Lutkofor održan je 4. listopada 2023. godine u Područnoj školi Gata u mjestu Gata. Na programu je sudjelovalo 20 učenika od 1. do 4 razreda i četiri odgojno-obrazovnih djelatnika. Predstavu su izveli glumci-lutkari Petra Vučković i Alex Đaković, a radionicu je vodila umjetnica Marija Volkmer i inspicijent Igor Kondić.

Lutkofor objedinjuje lutkarsku predstavu autorice Vedrane Balen Spinčić i redatelja Serđa Dlačića te kazališno-lutkarsku radionicu koju je osmislila Božena Delaš. U lutkarskoj predstavi, koja je na neki način interaktivna, glumci-lutkari učenike uvode u svijet lutkarskog kazališta, u uloge i važnost tekstopisca i teksta, redatelja, kreatora i tehnologa lutaka, inspicijenta drugih, potom u različite vrste i tehnologije lutaka koje postoje te u sam prostor kazališta. Po završetku izvedbe, svaki je učenik-sudionik dobio radni listić koji uz sebe ima i mali kazališni pojmovnik, sve ovisno o uzrastu.

Na temelju ovog edukativno-izvedbenog dijela, započinje radionica gdje se učenici sami dijele u grupe - glumačku, pjevačko-plesnu skupinu, novinarski tim, tim izrađivača scenografije, lutaka i rekvizite prema motivaciji. Radionica je pod vodstvom glumaca-lutkara, likovnih umjetnika, a ovaj se put radionici pridružio i inspicijent GKL Rijeka. Rezultat je bila predstava „Tri praščića“, u kreaciji i izvedbi učenika.