Radionica Sve(i)mir – Beskraj „Sunčev susatv“ otoku Pagu (Ličko-senjska županija) 7. prosinca 2023. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Radionica Sve(i)mir - Beskraj „Sunčev susatv“ održana je 7. prosinca 2023. godine u Osnovnoj školi A.G. Matoš u Novalji na otoku Pagu. Na radionici je sudjelovalo 14 učenika 7. razreda i jedan odgojno-obrazovni djelatnik. Radionicu je vodila akademska slikarica Nina Bešlić.

Učenici su kroz prezentaciju i razgovor s voditeljicom ponovili osnovna znanja o likovnim elementima i kompoziciji, svemiru i galaksiji te su upotpunila znanja o rađanju, toplini i boji zvijezda.  Proširili su svoja znanja o likovnoj umjetnosti i upoznali sa suvremenom umjetnošću. Učenici su aktivno sudjelovali u razgovoru s voditeljicom i razmjenjivali svoja znanja o temi.

U praktičnom dijelu realizirali su umjetničku instalaciju na temu sunčevog sustava. U prvom dijelu su oblikovali ploče oslikavajući planetarne maglice. Koristili su se hladnom paletom boja plavo-ljubičastih nijansi. Nakon što su pripremili maglice oblikovali su planete i sunce od stiropor kugli u toploj paleti boja kako bi naglasili kontrast unutar instalacije. Svaka planetarna maglica nosila je po jednu planetu. Nakon planeta oblikovali su prostorna zviježđa od različitih kuglica i štapića. Zviježđa su integrirali u svoje maglice i planete. U posljednjem dijelu su oblikovali neotkriveni svemir od slobodnih i zaobljenih likova u kolaž papiru.

Učenici su kroz radionicu proširili znanja o svemiru, razvijali su imaginaciju i upoznali se s apstrakcijom u likovnom izrazu. Naučili su kako likovni zadaci mogu biti kreativni, zabavni i kako se različiti materijali i tehnike mogu koristiti u realizaciji određene teme.