Akademija za umjetnost i kulturu iz Osijeka na otoku Korčuli (Dubrovačko-neretvanska županija) 17. listopada 2023. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica Igraj s Kniferom Akademije za umjetnost i kulturu Osijek održana je 17. listopada u Srednjoj školi Vela Luka u Vela Luci na otoku Korčuli. Radionicu je vodila profesorica Lana Skender sa studenticama Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Ivonom Malčić i Enom Hercigonjom. Na radionici je sudjelovalo 10 učenika.

Na radionici se učenike upoznaje s umjetničkim radom Julija Knifera koji je djelovao kao član grupe Gorgona šezdesetih i sedamdesetih godina i svojim konceptima obilježio hrvatsku umjetnost druge polovice 20. stoljeća. Radionica se odvija kroz posebno osmišljene didaktičke igre. Učenike se upoznaje s umjetnikom i njegovim radom preko esencijalnih vrijednosti njegovog umjetničkog koncepta, a ne činjenica i interpretacija. Aktivnosti učenika organizirane su oko niza igara i postupaka u kojima se koriste didaktički materijali osmišljeni na temelju izvornih autorovih umjetničkih djela. Pri izradi materijala studenti su se vodili logikom umjetničkog djela i poštivali autentičnost autorove vizije i tako osigurali integritet umjetničke ideje.
Kroz radionicu se ističe važnost metodologije individualnog umjetničkog procesa, osvještava se ritam kao cilj, a ne sredstvo, spoznaje se geometrijska apstrakcija kao rezultat redukcije, istražuje se kontinuitet i monotonija kroz ponavljanje, isprobava ju se beskonačne mogućnosti varijacija od jednostavnih elemenata, te se uočava geneza likovnog promišljanja motiva.

Učenici su se upoznali s radom Julija Knifera od figuracije do apstrakcije analizom slika od ranog do kasnog razdoblja. Upoznali su se s dnevnicima i intermedijalnim odnosima između slike i teksta koje Julije Knifer uspostavlja u svojim bilježnicama. Od kartona su napravili šablone svog meandra. Pozitiv šablone su koristili za izradu zajedničkog beskonačnog meandra Kniferovom tehnikom protokolarne monotonije i stvorili nekoliko metara crteža. Negativ šablone su koristili za izradu torbe s motivom meandra tehnikom cijanotipije.