Zanimljive diorame na otoku Koločepu (Dubrovačko-neretvanska županija) 6. listopada 2023. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Područnoj školi Koločep 6. listopada 2023. godine održana je likovna radionica Diorame našeg kraja. Na radionici je sudjelovalo 4-ero učenika od 1. do 4. razreda i učiteljica hrvatskoga jezika i književnosti Mira Perak.

Radionicu je vodila Nina Licul, viša asistentica sa Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci uz studente 2. godine diplomskog studija Likovne pedagogije Stelu Stapić, Valentinu Vukmanić, Helenu Mihalić i Dominika Višnjića.

Područna škola Koločep svakodnevno je mjesto boravka, učenja i igre za četiri učenika - Lanu, Petra, Karlu i Emu. Prije praktičnog dijela radionice, učenici su kroz vođenu priču otkrili posebnosti otočkog krajolika u kojem žive. Studenti su otkrili da stanovnici Koločepa svoj otok radije zovu Kalamota što je naziv za ribarski štap.

Nakon uvodnog razgovora, učenici su naučili malo više o dioramama i njihovoj izradi. Diorame su trodimenzionalni modeli različitih prizora (povijesnih događaja, gradskih pejzaža ili prizora iz prirode) - u ovom slučaju krajolika.

Učenici su radili u dva para te su izradili dvije diorame. Vrlo brzo su predložili kreativne ideje i uz pomoć studenata Akademije prionuli poslu. Jedna diorama prikazuje kalamoćanski krajolik u noći, u kojem se vide stabla naranča i ribe koje se ljeskaju na mjesečevoj svjetlosti, a druga diorama prikazuje morske životinje iza valova kojima plovi brod Postira. U zadnjem planu je otočki krajolik Kalamote iza kojeg zalazi veliko sunce.

U završnom dijelu radionice učenici su sa studentima analizirali nastale diorame te se zajednički fotografirali ispred škole. Svi su poželjeli da se radionica ponovi, a inspirirana njihovim radovima, učiteljica je napisala i novu pjesmu koju jedva čekamo pročitati.