Zika zika muzika na Cresu (Primorsko-goranska županija) 3. listopada 2023. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Glazbeni program Zika Zika Muzika održan je 3.listopada 2023. godine u Dječjem vrtiću Girice na otoku Cresu. Na programu je sudjelovalo 56 djece miješanih vrtićkih skupina i devet odgojno-obrazovnih djelatnika. Program je vodila violinistica i glazbena pedagoginja Lucija Stanojević.

Već od samog početka programa Zika Zika Muzika! djeca su se aktivno uključila u izvedbe pjesmica, brojalica te u igranje igara. Početna glazbena izvedba djecu vodi na putovanje šumom u kojoj sva bića i biljke pjevaju i sviraju. Osim zabavnog sadržaja izvedba je i edukativnog karaktera pa su tako djeca pjevanjem  zbrajala, oduzimala, rastavljala riječi na slogove, razlikovala  visine i dubine u glazbi,  pogađala zagonetke, upoznala se s raznim instrumentima, poput violine, violončela, flaute, udaraljki i ukulele, a na kraju ih i zasvirala. Upoznali su se s pojmovima orkestar, zbor, dirigent, skladatelj. Posebno uzbuđenje bilo je kad je izvođačica na pozornicu pozvala odgojiteljice i odgojitelja  da zasviraju na instrumentima na kojima nikad dotad nisu imali prilike svirati. Djeca su ih velikim pljeskom pozdravila, a odgojiteljice nisu mogle poželjeti bolju publiku.

Nakon izvedbe predstave i isprobavanja instrumenata djeca predškolske skupine  su  dobila materijale za izradu instrumenata. Nakon kratkog uvoda u svijet puhaćih glazbala djeca su izradila zvečke, kazoo, usnu harmoniku i najveći hit među svim instrumentima, jednostavnu verziju saksofona - slonoprda. Svi instrumenti izrađeni su od reciklirani materijala. Djeca su dala nazive svojim instrumentima, a asocijacijama na zvukove koji proizvode njihovi instrumenti nije bilo kraja. Neki su rekli da zvuče kao miševi, formule, slonovi, bušilica za zube.

Odgojiteljice i ravnateljica dobile su priručnik Zika Zika Muzika u kojem su zapisane i snimljene sve igre, brojalice i pjesmice koje se izvode u predstavi.