Sa studentima likovne akademije posjetili smo Orehovicu (Krapinsko-zagorska županija) 27. rujna 2023. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Područnoj školi Orehovica 27. rujna 2023. godine održana je likovna radionica „Diorame našeg kraja“. Na radionici je sudjelovalo 11-ero djece od 2. do 4. razreda i dvije odgojno-obrazovne djelatnice. Radionicu su vodili viša asistentica Nina Licul i troje studenata 2. godine diplomskog studija Likovne pedagogije Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Asja Elezović, Aneli Sošić i Dominik Višnjić.

Učiteljice Jasminka Končić i Jasna Končić okupile su učenike u grupe. Nakon međusobnog upoznavanja, opuštanja i predstavljanja programa Ruksak (pun) kulture, uslijedio je razgovor i otkrivanje posebnosti krajolika u kojem učenici žive. Učenici su riječkom timu otkrili kako u zagorskom kraju ljudi žive, što jedu, koje životinje i biljke u njemu obitavaju i kako krajolik izgleda, dok su studenti učenicima podijelili sliku svog, riječkog krajolika. Kroz maštovitu priču, učenici su pokušali opisati svoj krajolik imaginarnom poznaniku iz Amerike, koji uskoro dolazi u zagorski kraj. Nakon poticaja vizualizacije, studenti su učenicima objasnili što su diorame - umanjeni prikazi scena, krajolika, događaja i sl. 

Uslijedio je praktični rad. Male grupe učenika su u pripremljenim kutijama gradile prikaz svog autentičnog krajolika, a za bolji doživljaj, učiteljice su u pozadini puštale zagorske pjesme. Učenici su surađivali i zabavljali se tijekom rada, pa se činilo da cijeli školski dan za radionicu ne bi bio dovoljan. Lijepili su papire i materijale različitih boja i tekstura, te ih bogatili vlastitim crtežima, stvarajući prostorne planove i trodimenzionalni prikaz bliskog im krajolika.