Svemir zvuka u Zmijavcima (Splitsko-dalmatinska županija) 20. lipnja 2023. godine

  • Slika
  • Slika
Program Glazbeni vremeplov i radionica Svemir zvuka održani su 20. lipnja 2023. godine u Ustrojstvenoj jedinici predškolskog odgoja pri Osnovnoj školi Zmijavci u mjestu Zmijavci. Na radionici je sudjelovalo 55-ero djece i pet odgojno-obrazovnih djelatnika. Program i radionicu vodili su Sandra Halužan i Marko Halužan.

Glazbeni vremeplov interaktivni je edukacijski program koji vodi djecu i mlade na putovanje kroz vrijeme. Kroz povijest glazbe upoznaje se glazba od samih početaka, pa sve do danas. Zanimljivost i posebnost ovog programa jest što voditelji koji su ujedno i profesionalni glazbenici demonstriraju u danom trenutku povijest glazbe, svirajući uživo i pred djecom više od 20 različitih instrumenata koji označavaju nastanak, napredak i razvitak glazbe kroz vrijeme te glazbu današnjice.

Djeca su uživala upijajući zvukove novih instrumenata te slušajući skladbe iz raznih stoljeća. Od zvuka čembala i barokne trube, preko opernog glasa i harmonike pa sve do električne gitare i saksofona u jazz-u i rock & roll-u. Djeca su interaktivno sudjelovala u radionici, te pokazala veliki interes za pjevanje, sviranje, ritam i glazbu općenito.

U završnom dijelu radionice djeca su imali priliku isprobati bilo koji od 20 instrumenata. S velikim uzbuđenjem, ali i izrazitom lakoćom, uspjela su odsvirati veliki broj tonova na raznim instrumentima. Pri kraju radionice, polaznici vrtića ponavljali su za voditeljima ritam te pjevali kroz zanimljivu i laku vokalnu improvizaciju.