U ritmu sambe plesali smo u Magadenovcu (Osječko-baranjska županija) 18. listopada 2023. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Program Daleki Brazil: ples, ritam, pjev i radionica Ritam je bitan održani su 18. listopada 2023. godine u Osnovnoj školi „Matija Gubec“ Magadenovac u mjestu Magadenovac. U programu i na radionici sudjelovalo je 18 učenika 5. razreda i tri odgojno-obrazovne djelatnice. Program i radionicu su vodili Mirjana Vladić, Ana Matijević i Vladimir Štefek.

Nakon što su voditelji programa predstavili svoja zanimanja i umjetnost kojom se bave, održali su interaktivno predavanje i koncert pod nazivom Daleki Brazil: ples, ritam, pjev. Voditeljica i autorica programa Mirjana Vladić, predstavila je učenicima Brazil na razmeđu tri kulture - starosjedilačke, europske i afričke, a učenici su pokazali zavidno predznanje vezano za brazilsku kulturu s obzirom na svoju dob. Članovi Bossa Bande (Mirjana Vladić - udaraljke i glas, Ana Matijević - udaraljke i glas, Vladimir Štefek - gitara) popratili su predavanje izvedbama pjesama u kojima su sudjelovala i sama djeca. Prije početka koncertnog dijela programa učenicima su podijeljene šuškalice u obliku jaja. Za sviranje su voditelji učenike pripremali objasnivši im prije svake pjesme osnovni ritam i način na koji će svirati. Osim u sviranju, učenici su sudjelovali i u predavanju, postavljali pitanja i odgovarali na postavljena pitanja.

Nakon sviranja u koncertnom dijelu programa, učenici su bili spremni za radionicu Ritam je bitan. Radionica je počela učenjem osnovnih koraka sambe uz pratnju gitare, a završila pjevanjem napjeva jedne sambe. Kroz kretanje i ples u krugu naglasak je bio na važnosti uživanja i radosti u zajedničkom izvođenju glazbe i plesa te na međusobnom povezivanju. Učenici su zainteresirano i aktivno sudjelovali u koncertu i plesu te su dobili priliku osjetiti da se glazba uči slušajući i osjećajući je.