Atma mundi u Bjelovaru (Bjelovarsko-bilogorska županija) 17. listopada 2023. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Program Atma Mundi i radionica Glazbeni put oko svijeta izveden su za 50 učenika I. Osnovne škole Bjelovar u Bjelovaru. Na radionici je, uz učenike, prisustvovalo četvero odgojno-obrazovnih djelatnika i ravnateljica. Program su izveli Lela Kaplowitz i Zoran Majstorović.

Nakon kratkog uvoda i opisa radionice te kratkih biografskih podataka voditelja, učenici su izvlačili papiriće s imenima država. Na karti svijeta uz pomoć svojih kolega, učenici su pokazivali zemlje koje su izvukli. Ukratko bi prokomentirali nešto o zemlji, jeziku, geografskom položaju i glavnim gradovima i specifičnostima zemlje. Potom su učenici upoznati s instrumentom iz određene zemlje te s pjesmom i značenjem teksta na određenom jeziku. Kroz programa glazbeno proputovanje je prošlo kroz 13 zemalja (Brazil, Meksiko, Havaji, SAD, Tunis, Zapadna Afrika, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Velika Britanija, Makedonija, Saudijska Arabija i Čile), a na kraju radionice učenici su naučili pjevati pjesme na kineskom i svahili jeziku te su sudjelovali pljeskanjem i plesom.

Svi učenici su naučili ritmičke dobe te šuškalicama i ručnim udaraljkama doprinosili izvedbama nekih pjesama. Ritmički i melodijski su svi igrali igru „Call and Response“. Tijekom radionice neke grupe učenika izvodile su pjesme zajedno s umjetnicima, npr. Over the rainbow, a u jednom trenutku su polaznici školskog zbora za sve prisutne izveli jednu pjesmu s Novog Zelanda. Tijekom cijele radionice učenici su aktivno sudjelovali pitanjima i komentarima o svojim iskustvima i impresijama pojedinih skladbi te su na kraju radionice bili puni pitanja o osobnom životu umjetnika i njihovom stvaralaštvu te putovanjima.

Škola je na svojoj stranici i svojim društvenim mrežama objavila novosti o održanoj radionici:
http://www.os-prva-bj.skole.hr/
https://www.facebook.com/firstprimaryschoolbjelovar/
https://www.youtube.com/watch?v=vfGRbCw1dk8