Pokreni fotogram gif-animacijom u Bariloviću (Karlovačka županija) 17. listopada 2023. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Likovna radionica „Pokretni fotogram“ održana je 17. listopada 2023. godine u Osnovnoj školi Barilović u mjestu Barilović. Na radionici je sudjelovao 20 učenik 5. razreda uz pratnju ravnateljice škole Vesne Car i profesorice hrvatskog jezika Mirjane Vranić-Šušlje. Radionicu su vodile viša asistentica Nina Licul i studentice 2. godine diplomskog studija Likovne pedagogije Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Miriam Volarić i Vanna Janković.

Prije dolaska učenika i izvedbe radionice „Pokretni fotogram“, tim s Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci čekao je zahtjevan zadatak: obložiti aluminijskom folijom prozore učionice u kojoj će se realizirati radionica, kako bi čim u nju ušlo čim manje svjetlosti i time osigurati uspješnost izvedbe fotograma.

Nakon uvodnog upoznavanja, podjele ulaznica - bedževa i podjele učenika u manje grupe, studentice su kroz demonstraciju tehnike pokazali svaki korak u izradi fotograma kako bi učenici stekli uvid u dobivanje negativne trajne slike na fotoosjetljivom papiru. Prvi korak je bio stvaranje kompozicije od različitih predmeta i crteža markerom na prozirnoj foliji. Zatim se kompozicija u dodatno zamračenoj kutiji stavljala na prednju stranu fotoosjetljivog papira, te se osvjetljavala bljeskalicom mobilnog telefona na dvije sekunde. Idući korak bio je isti papir umočiti 20 sekundi u razvijač, zatim u prekidnu kupku pa u fiksir. Iako su prvi fotogrami bili previše osvjetljeni, pogreške su se svakim idućim fotogramom smanjivale, te su bili sve uspješniji. Učenike se nastojalo potaknuti na stvaranje likovnog ritma, poput onih na serigrafijama i plakatima hrvatskog slikara, grafičara i dizajnera Ivana Picelja, pa su elemente izmjenjivali na način da su im mijenjali položaj ili veličinu. Kada je svaka grupa napravila po nekoliko fotograma, uslijedio je idući korak.

U učionicu je ponovno prodrlo vanjsko svjetlo, a učenici su mobilnim kamerama fotografirali svoje fotograme, te ih spajali u gif-animacije. Ravnateljica škole Vesna Car i profesorica hrvatskog jezika Mirjana Vranić-Šušlje su, baš kao i učenici, izrazile zadovoljstvo učenjem nove tehnike. Tri sata prošla su prebrzo u eksperimentiranju, zabavi i učenju. Radionica je završila analizom svih fotograma i razgovorom o tehnici, koju su svi poželjeli ponoviti u svojoj školi.