Izrađivali smo diorame u mjestu Sošići (Istarska županija) 13. listopada 2023. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Likovna radionica „Diorame našeg kraja“ održana je 13. listopada 2023. u Osnovnoj školi Petra Studenca Kanfanar - Područnom odjelu Sošići u Istarskoj županiji. Na radionici je sudjelovalo 13-ero učenika od 1. do 4. razreda i učiteljice razredne nastave Larisu Brezak i Tatjanu Ban Bastijančić. Radionicu su vodile viša asistentica Nina Licul uz studentice 2. godine diplomskog studija Likovne pedagogije Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Helenu Mihalić, Miriam Volarić, Timnu Malešević i Vannu Janković.

Susret učenika škole i studenata Akademije u Rijeci započeo je zajedničkom pripremom rasporeda klupa u učionici za rad u grupama. Nakon upoznavanja, podjele bedževa i maštovite priče kojom su učenici uvučeni u vizualne opise svog kraja, tim iz Rijeke doznao je više o krajoliku i životu ljudi središnje Istre. Učenici škole žitelji su i okolnih naselja, pa su opisivali aktivnosti i poslove svojih djedova iz cijele općine Kanfanar. Tijekom razgovora, otkrivene su razlike između njihovog i drugih krajeva Hrvatske. Grupe su dobile unaprijed pripremljene, velike kutije u kojima će nastati umanjeni prikazi njihovog kraja, odnosno diorame. Diorame mogu prikazivati biljna ili životinjska staništa, različite krajolike (urbane i ruralne) ili povijesne događaje.

Učenici su gradili makete u kojima su se našle domaće životinje, kuće s bazenima, stabla, ptice i livade. Pomoću različitih boja i materijala prikazivali su teksture koje ih okružuju. Rezanje i lijepljenje, crtanje, slikanje i modeliranje proteklo je uz zabavu i suradnju.

Na kraju radionice održana je analiza nastalih diorama i osvrt na specifičnosti prikazanog kraja. Svaka od diorama imala je originalne elemente kojih se druge grupe nisu dosjetile. Nastale diorame su ostavljene u školi i sigurno će krasiti jedan njen kutak.