Bogatstvo različitih kultura u Bukevju (Zagrebačka županija) 6. listopada 2023.


Radionica Putovanje kao promocija tolerancije, različitosti i senzibiliziranja djece prema kulturama Drugih održana je u Područnoj školi Bukevje u Bukevju 6. listopada 2023. godine. Sudjelovalo je 24 učenika 3. i 4. razreda s učiteljem razredne nastave Tihomirom Krkanićem i učiteljicom Nadom Dianežević. Radionicu je vodio Jasen Boko.

U prvom dijelu voditelj je uz fotografije djece s različitih kontinenata pričao o različitostima kultura i „drugima” što je bilo popraćeno brojnim pitanjima djece. Drugi dio bio je interaktivni razgovor, razmjena pitanja-odgovora o različitostima, putovanjima, primjerima različitosti i tolerancije prema drugom mišljenju, naciji, vjeri, rasi. Djeca su pokazala interes za sudjelovanje u temi koja ih je očito intrigirala, postavljala su brojna pitanja i uspoređivali sebe s drugima. Razgovarali su o tome kako je različitost dobra i koliko bi bilo nezanimljivo da smo svi isti, te kako je tolerancija prema „drugom” izuzetno važna u svakodnevnom životu.

Radionica vodi posebnu brigu o kulturi različitosti i toleranciji prema „različitima“, bilo da je riječ o boji kože, spolu ili naciji. Osim promocije različitosti, tolerancije i poštivanja drugačijih, potiče kulturu čitanja jer će djecu uputiti prema čitanju zanimljivog štiva poput putopisa i priča o putovanju.