Kao analizirati film naučili smo u Vinkovcima (Vukovarsko-srijemska županija) 5. listopada 2023. godine

  • Slika

Radionica Kako gledati film održana je 5. listopada 2023. godine u Zdravstvenoj i veterinarskoj školi Dr. Andrije Štampara u Vinkovcima. Na radionici je sudjelovalo 25 maturanata 4. razreda (smjer fizioterapeutski tehničari), a od školskih djelatnika prisustvovala je profesorica hrvatskog jezika Renata Dabro.

Radionica Kako gledati film posvećena je razvijanju filmske pismenosti i promociji hrvatskog kratkometražnog filma. Radionicu je osmislila i vodila filmologinja i filmska kritičarka Višnja Pentić. Učenici su u sklopu radionice pogledali četiri nagrađivana suvremena hrvatska kratkometražna filma različitih rodova (javno dostupni na platformi https://www.croatian.film/hr/) te ih interpretirali upoznavši se s osnovnim pojmovima potrebnim za filmsku analizu i osviješteno gledanje medijskih sadržaja.

Djelatnici i učenici dobili su digitalni priručnik za analizu filma i pisanje kraćih filmskih kritika koji će im poslužiti u artikulaciji njihovih budućih filmskih dojmova te im omogućiti da ih što lakše i uspješnije pismeno uobliče. Filmovi prikazani na radionici bili su različitih filmskih rodova i žanrova te su ih učenici analizirali, uspoređivali i interpretirali.