Zika zika muzika u Mariji Bistrici (Krapinsko-zagorska županija), 4. listopada 2023. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Predstava i radionica Zika Zika Muzika održane su 4. listopada 2023. godine u Dječjem vrtiću Pušlek u Mariji Bistrici. Na predstavi i radionici je sudjelovalo 25 djece miješanih vrtićkih skupina i četiri odgojno-obrazovne djelatnice. Predstavu i radionicu vodila je violinistica i glazbena pedagoginja Lucija Stanojević.

Već od samog početka predstave Zika Zika Muzika! djeca su se aktivno uključila u izvedbe pjesmica, brojalica kao i u igranje igara. Predstava djecu vodi na putovanje šumom u kojoj sva bića i biljke pjevaju i sviraju. Osim zabavnog sadržaja predstava je i edukativnog karaktera pa su tako djeca pjevanjem  zbrajala, oduzimala, rastavljala riječi na slogove, razlikovala  visine i dubine u glazbi,  svirala tjelofone, pogađala zagonetke, upoznala se s raznim instrumentima, poput violine, violončela, flaute, udaraljki i ukulela, a na kraju ih i zasvirala. Upoznali su se s pojmovima: orkestar, zbor, dirigent, skladatelj. Posebno uzbuđenje bilo je kad je izvođačica na pozornicu pozvala odgojiteljice i odgojitelja da zasviraju na instrumentima na kojima nikad dotad nisu imali prilike svirati. Djeca su ih velikim pljeskom pozdravila, a odgojiteljice i odgojitelj  nisu mogli poželjeti bolju publiku.

Nakon izvedbe predstave i isprobavanja instrumenata djeca predškolske skupine  dobila su  materijale za izradu instrumenata. Nakon kratkog uvoda u svijet puhaćih glazbala djeca su izradila zvečke, kazoo, usnu harmoniku i najveći hit među svim instrumentima, jednostavnu verziju saksofona - slonoprda. Svi instrumenti izrađeni su od recikliranih materijala. Djeca su dala nazive svojim instrumentima, a asocijacijama na zvukove koje proizvode njihovi instrumenti nije bilo kraja. Neki su rekli da zvuče kao miševi, formule, slonovi, bušilica za zube...Radionica je svakako dala novih ideja za zabavu, igru i učenje. Na kraju su svi zajedno „odsvirali“ pjesmu iz predstave - Zika Zika Muzikaaaa!

Odgajateljice i ravnateljica dobile su priručnik Zika Zika Muzika u kojem su zapisane i snimljene sve igre, brojalice i pjesmice koje se izvode u predstavi kako bi mogle proširivati svoj rad s djecom.