Ples u virtualnoj stvarnosti moguć je u Legradu (Koprivničko-križevačka županija) 20. rujna 2023. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Program Ples u virtualnoj stvarnosti: Francis Footwork i radionica Kreativne plesne priče u organizaciji Hrvatskog kulturnog doma iz Rijeke održani su 20. rujna 2023. godine u Vatrogasnom domu Legrad za učenike Osnovne škole Legrad.

Program je održan za 22 učenika od 1. do 4. razreda, uz pratnju pet odgojno-obrazovnih djelatnica. Radionicu je vodila Andreja Brozović Adžić Kapitanović, dok su tehničari za projekciju predstave u virtualnoj stvarnosti bili Igor Crnković iz Pilot Medie i Ana Bernard iz Hrvatskog kulturnog doma.

Djecu je dočekala voditeljica radionice i kratko ih uputila u program, upoznala s likovima iz predstave i objasnila kako se koriste VR naočale. Nakon toga su djeca udobno smještena i podijeljene su im VR naočale, uz pomoć tehničara koji su cijelo vrijeme trajanja predstave pazili da djeca nemaju problema s gledanjem predstave. Kako su djeca puno nemirnija pri gledanju programa od odraslih, mijenjaju pozicije, pokušavaju plesati, dignuti se… potreban je stalni nadzor i povremene korekcije na naočalama. Nakon predstave, napravljena je kraća pauza te se krenulo sa zagrijavanjem, učenjem jednostavne koreografije vezane uz likove iz predstave, pokazivanjem vlastitih plesnih pokreta te je na kraju održan i završni razgovor o dojmovima o predstavi i radionici.

Predstava i radionica su odlično prihvaćene, uz puno reakcija tijekom gledanja predstave i pljeskanja na kraju. U aktivnostima plesne radionice su podjednako sudjelovale i djevojčice i dječaci te se nije vidjela razlika u plesnom izražavanju i volji za učenjem novog. Prisutne nastavnice su također odgledale predstavu te su izrazile veliko zadovoljstvo programom.