Rubovi beskrajnog svemira u Čemernici (Virovitičko-podravska županija) 18. rujna 2023. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Radionica Sve(i)mir – Rubovi beskraja održana je 18. rujna 2023. godine u Područnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić u Čemernici. Na radionici je sudjelovalo 15 učenika i dvoje odgojno-obrazovna djelatnika. Radionicu je vodila akademska slikarica Nina Bešlić.

Učenici su se kroz razgovor i maketu svemira koja se kreće upoznali Sunčev sustav i Mliječnu galaksiju. Aktivno su sudjelovali u razgovoru s voditeljicom i razmjenjivali svoja znanja o temi. Nakon što su se upoznali s planetima, zvijezdama, kometima, gibanjima planeta i bojama u svemiru uslijedila je likovna igra povezana s temom.

Svakom od učenika dodijeljena je uloga jednog od nebeskog tijela. Učenici su s bojom i različitim slikarski alatkama prikazivali nebeska tijela i njihovo gibanje na crnom hameru. Finalni rezultat igre bio je svemir koji nas okružuje te nebeska tijela koja lebde u beskonačno prostoru. Kada su načinili svemir u boji na papiru slijedio je oblikovanje zvijezda i meteorita od trokutastih modularnih oblika koje su učenici crtali različitim vrstama crta i točaka usklađujući likovni prikaz iz prvog dijela zadatka. U posljednjem dijelu radionice kreirali su mostove i tunele od tvrdog papira u različitim bojama i tako povezivali planete u svemiru. Koristili su plošno istanjenu masu oblikujući razne geometrijske oblike, povezujući dvodimenzionalnu i trodimenzionalnu sliku.

Učenici su kroz radionicu proširili znanja o svemiru, razvijali su imaginaciju i upoznali se s apstrakcijom u likovnom govoru. Naučili su kako likovni zadaci mogu biti kreativni, zabavni i kako se različiti materijali i tehnike mogu koristiti u realizaciji određene teme.