Koji je tvoj citat? u Slatini (Virovitičko-podravska županija) (27. rujna 2023. godine)

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Program Koji je tvoj citat? održan je 27. rujna 2023. godine u Srednjoj školi Marka Marulića u Slatini. Predstavu je gledalo 100 učenika od 1. do 4. razreda, a na radionici koja se održala nakon odgledane predstave sudjelovalo je 20 učenika 3. i 4. razreda te profesorica hrvatsko jezika Željka Orban. Predstavu su izveli Iva Peter Dragan, Rok Jurčić, Nikolina Majdak i Davorka Horvat. Radionicu je vodila Marija Antić.

Predstava Zaboravi na Dulcineu, koju izvode četiri glumca-glazbenika, dramaturški je složena od citata iz klasičnih djela zapadne literature. Na tom tragu nastavila se i radionica koja se sastojala od tri „igre“.

U prvoj igri učenici su bili pozvani da iz „kutije za prvu pomoć“ izvlače citate dok ne nađu onaj koji najbolje odgovara njihovoj trenutnoj životnoj situaciji i stanju duha.  Svi izvučeni citati pročitani su naglas te se o njima raspravljalo. U drugoj igri tražili su se autori citata i književno djelo iz kojeg je citat. U trećoj igri „igri kompilacije“ zadak je bio od citata stvoriti smislenu. Pravila po kojima se citati moraju spajati nisu bila zadana, mogla su se spajati po zvučnosti, odnosno bliskosti jezika određenih citata, po sličnim temama i motivima ili pak kroz pokušaj stvaranja linearne priče. Učenici su se podijelili u grupe te su stvorili svoje tekstove na temelju izabranih citata. Učenici su bili vrlo angažirani i kreativni.