Ples u virtualnoj stvarnosti u Našicama (Osječko-baranjska županija) (27. rujna 2023. godine)

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Program Ples u virtualnoj stvarnosti: Francis Footwork i radionica Kreativne plesne priče u organizaciji Hrvatskog kulturnog doma iz Rijeke održani su 27. rujna 2023. godine u Osnovnoj glazbenoj školi Kontesa Dora u Našicama.

Program je održan za 20 učenika 1. i 2. razreda, uz pratnju jedne odgojno-obrazovne djelatnice. Radionicu je vodila Andreja Brozović Adžić Kapitanović, dok su tehničari za projekciju predstave u virtualnoj stvarnosti bili Igor Crnković iz Pilot Medie i Ana Bernard iz Hrvatskog kulturnog doma.

Djecu je dočekala voditeljica radionice i kratko ih uputila u program, upoznala s likovima iz predstave i objasnila kako se koriste VR naočale. Nakon toga su djeca udobno smještena i podijeljene su im VR naočale, uz pomoć tehničara koji su cijelo vrijeme trajanja predstave pazili da djeca nemaju problema s gledanjem predstave. Kako su djeca puno nemirnija pri gledanju programa od odraslih, mijenjaju pozicije, pokušavaju plesati, dignuti se… potreban je stalni nadzor i povremene korekcije na naočalama. Nakon predstave, napravljena je kraća pauza te se krenulo sa zagrijavanjem, učenjem jednostavne koreografije vezane uz likove iz predstave, pokazivanjem vlastitih plesnih pokreta te je na kraju održan i završni razgovor o dojmovima o predstavi i radionici.

Djeca su VR predstavu odlično prihvatila, a neki su izrazili želju da predstavu odmah ponovno pogledaju. U radioničkom dijelu su sudjelovala sva djeca, podjednako dječaci i djevojčice te su pokazali puno entuzijazma za kretanje i glazbu.