Percussion ansambl u Osijeku (Osječko-baranjska županija) (21. rujna 2023. godine)

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Program Udaraljkaški koncert održan je 21. rujna 2023. godine u sportskoj dvorani Osnovne škole Franje Krežme u Osijeku za učenike i odgojno-obrazovne djelatnike Osnovne škole Franje Krežme. Koncert su održali članovi Sudar Percussion ansambla koji djeluje u Udruzi Samoborski udaraljkaši, a na koncertu je prisustvovalo 350 učenika i  petnaest odgojno-obrazovnih djelatnika. 

Nakon koncerta u kojem su mogli čuti klasičnu i jazz glazbu, udaraljkaški teatar i marching udaraljkaški stil, učenici i djelatnici imali su priliku upoznati se s udaraljkaškim instrumentarijem kao što su marimba, vibrafon, bubnjevi, sitne udaraljke itd. Osim instrumenata mogli su svirati s raznim tipovima palica i otkrivati razne zvukove bogatog udaraljkaškog instrumentarija. Članove udruge Samoborski udaraljkaši oduševila je učenička pozornost i zanimanje za udaraljkaške instrumente i glazbu, bez obzira na uzrast i veliki broj učenika.

Održana je radionica pod nazivom Udaraljke za razvijanje motorike i pulsa na kojoj je sudjelovalo 25 učenika i tri odgojno-obrazovna djelatnika. U radionici su sudjelovali učenici 4. razreda osnovne škole, dvoje odgojno-obrazovnih djelatnika i ravnateljica škole. U zadnjih 15 minuta radionice u dvorani su se priključili i učenici drugih razreda, oko 30 novih polaznika. Radionicu je vodio profesor udaraljki Goran Gorše uz asistente ansambla Sudar Percussion.

Polaznici su na radionici koristili vlastiti tijelo kao instrument, razvijali zajednički puls, te naučili osnove sviranja instrumenta cajon. Kroz igru i  vježbe ritamskih obrazaca po tijelu razvili su zajedničko držanje pulsa, međusobno slušanje i rad u grupi. Pod stručnim vodstvom voditelja Gorana Gorše i tri asistenta polaznici su uspješno savladali vježbe.

Po završetku radionice voditelj je zahvalio ravnateljici na izvrsnoj organizaciji na što je jedna odgojno-obrazovna djelatnica komentirala da u obrazovanju radi 31 godinu, kao nastavnica u Osnovnoj školi Franje Krežme, te da je tijekom tog razdoblja sudjelovala na brojnim radionicama, edukacijama, prezentacijama i gostovanjima.  Međutim, nikada do sada nije doživjela da puna dva sunčana sata netko zadrži  pažnju 350 učenika bez dodatnih nastavničkih intervencija.