Naučili smo da svatko umjetnost vidi drugim očima u Varaždinu (Varaždinska županija) 1. lipnja 2023. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Radionica Dizajnerska početnica: Gledaj isto, vidi drugačije održana je 1. lipnja 2023. godine u IV. osnovnoj školi Varaždin. Na radionici je sudjelovalo 30-ero učenika četvrtog, šestog i osmog razreda i dvije odgojno-obrazovne djelatnice kojima su ostavljeni radni materijali osmišljeni za ovu radionicu s ciljem daljnje primjene u odgojno- obrazovnom radu. Radionicu je osmislila i vodila Martina Šarić, profesorica povijesti umjetnosti.

Svaki učenik dobilo je devet izdvojenih fotografiranih motiva te četiri crteža. Preispitivalo se što se može zaključiti gledanjem, kakva je površina, oblik, tekstura, a što možemo vidjeti u imaginarnom sloju, ako upotrijebimo maštu.

Zadatak je bio motive pretvoriti u nešto drugo, dati im novo značenje i novu ulogu, smjestiti ih u novi kontekst, oživjeti ih, nadocrtati elemente. Na kraju radionice napravljena je izložba radova na kojoj je komentirano napravljeno.

Cilj radionice je razvijati kreativnost. Zadatci su osmišljeni s ciljem poticanja učenika na kritičko promišljanje, da drugačije vide već viđene stvari, da misle izvan okvira i granica zadanih shema, da preispitaju do sada naučene granice te pritom, u opuštenoj atmosferi uz kreativnu zabavu, prepoznaju važnost kreativnosti, individualnog izričaja i viđenja svari, poštivanja tuđeg mišljenja i tolerancije kao neophodnih postavki za osobni i ljudski napredak općenito.