Kulture svijeta u Kninu (Šibensko-kninska županija) 14. lipnja 2023. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica Putovanje kao promocija tolerancije, različitosti i senzibiliziranja djece prema kulturama Drugih održana je u Osnovnoj školi Domovinske zahvalnosti u Kninu 14. lipnja 2023. godine. Na radionici je sudjelovalo 28 učenika 3. razreda te učiteljica Biljana Macura, učitelj Zdravko Mihaljević i školska pedagoginja Ivana Vidović. Radionicu je vodio Jasen Boko.

Priče o putovanjima i djeci iz manje poznatih dijelova svijeta učenicima su bile jako zanimljive. U prvom dijelu voditelj je, uz fotografije djece s različitih kontinenata, pričao o različitostima kultura i drugima, uz brojna pitanja djece. Drugi dio bio je interaktivni razgovor, razmjena pitanja-odgovora o različitostima, putovanjima, primjerima različitosti i tolerancije prema drugom mišljenju, naciji, vjeri, rasi itd.. Učenici su pokazali značajan interes za razgovor o temi koja ih je očito intrigirala, postavljala su brojna pitanja i uspoređivali sebe s drugima. Razgovarali su o tome kako je različitost dobra i koliko bi bilo nezanimljivo da smo svi isti, te kako je tolerancija prema drugom izuzetno važna u svakodnevnom životu.

Bitan dio diskusije bio je i razgovor o tome jesmo li mi bolji od drugih koji žive u sasvim drugim uvjetima. Izuzetno je dobro i pozitivno da djeca nisu mislila da smo mi bolji zato jer živimo u boljim uvjetima, imamo više novca, i drugačije izgledamo. Naravno, sve se odvijalo uz brojne primjere, pitanja i odgovore.