Astrofizika u kazalištu u Maloj Subotici (Međimurska županija) 12. lipnja 2023. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Posjet Osnovnoj školi Tomaša Goričanca u Maloj Subotici u sklopu programa Ruksak (pun) kulture održao se 12. lipnja 2023. godine. U Domu kulture u Maloj Subotici Kazališnu družinu „Boom!Teatar“ dočekalo je 30 učenika 4. razreda i dvoje odgojno-obrazovnih djelatnika.

Program je započeo edukativno-znanstvenom predstavom Dohvati svemir koja je nastala u suradnji Zvjezdarnice Zagreb i Kazališne družine „Boom!Teatra“. Ispred učenika našli su se protagonisti predstave brat i sestra Zvjezdana i Darko. Ona je zaljubljenica u znanost i svemir, a Darka zanimaju kompjutorske igrice, košarka i djevojke. Ljeto je i na noćnom nebu su zvijezde padalice, jednom riječju - idila! No, kada Darko izjavi da je Pluton planet, sve pođe po krivu. Tko je riješio zbrku? Zvjezdana i njezin sofisticirani robot i prijatelj - Data. Učenici su u 55 minutnoj predstavi saznali koliko je svemir velik, gdje mu je i postoji li uopće kraj, je li Sunce malo ili veliko, koji je planet Zemljina zla sestra blizanka, koji se planet okreće najbrže od svih, tko je spor, buntovan i opasan, a tko misteriozan u našem sunčevom sustavu, gdje bi mogli skočiti tri puta više i imati dvostruko duže školske praznike, zašto crna rupa guta sve pred sobom, što se to zanimljivo nalazi u Saturnovom prstenu, te u konačnici zašto Pluton više nije planet itd..

Nakon predstave na pozornici je astrofizičar Filip Šterc iz Zvjezdarnice Zagreb održao kratko predavanje, a većinu vremena je odgovarao na razna pitanja učenika. Nije to bio lagan zadatak, neke je zanimalo na kojem bi planetu mogli posaditi krumpir. Dobili smo informaciju kako na romskom jeziku „merkur“ znači – četvrtak. Učenici su sve veselo ispratili, a pao je i pokoji zagrljaj.