Sve(i)mir – Rubovi beskraja u Ičićima (Primorsko-goranska županija) 16. lipnja 2023. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica Sve(i)mir – Rubovi beskraja (apstraktni svemir) održana je 16. lipnja 2023. godine u Područnoj školi Ičići u Ičićima. Na radionici je sudjelovalo 36 učenika od 1. do 3. razreda i 3 odgojno-obrazovna djelatnika. Radionicu je vodila akademska slikarica Nina Bešlić.

U prvom dijelu radionice učenici su se kroz razgovor i maketu svemira, koja se kreće, upoznali Sunčev sustav i Mliječnu galaksiju. Učenici su aktivno sudjelovali u razgovoru s voditeljicom i razmjenjivali svoja znanja o temi.

Nakon što su se upoznali s planetima, zvijezdama, kometima, gibanjima planeta i bojama u svemiru, uslijedio je drugi dio radionice - likovna igra povezana s temom. Svaki od učenika dobio je po jednu slikarsku alatku po želji i boju. Tako su učenici s bojom i različitim slikarski alatkama prikazivali apstraktne prikaze nebeskih tijela i njihova gibanja na crnom hameru. Finalni rezultat igre bio je apstraktni svemir sačinjen od različitih točkica, crtica i krugova. Zatim su likovno oblikovali pripremljene modularne trokute pomoću različitih točki i linija flomasterima. Kada su završili spojili su trokute te je  uslijedilo oduševljenje jer su ih trodimenzionalni oblici podsjećali na zvijezde.

Učenici su kroz radionicu proširili znanja o svemiru, razvijali su imaginaciju i upoznali se s apstrakcijom u likovnom izrazu. Naučili su kako likovni zadaci mogu biti kreativni, zabavni i kako se različiti materijali i tehnike mogu koristiti u realizaciji određene teme.