Apstraktni svemir u Dvoru (Sisačko-moslavačka županija) 10. svibnja 2023. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica Sve(i)mir – Rubovi beskraja (apstraktni svemir) održana je 10. svibnja 2023. godine u Osnovnoj školi Dvoru u Dvoru. Na radionici je sudjelovalo 7 učenika 6. i 8. razreda te jedan odgojno-obrazovni djelatnik. Radionicu je vodila akademska slikarica Nina Bešlić.

Radionica je bila podijeljena u 3 dijela. U prvo dijelu učenici su se kroz razgovor i maketu svemira, koja se kreće, upoznali Sunčev sustav i Mliječnu galaksiju. Učenici su aktivno sudjelovali u razgovoru s voditeljicom i razmjenjivali svoja znanja o temi.

Zatim su krenuli u praktični dio gdje su realizirali svoju prvu umjetničku instalaciju. Kako se instalacija sastojala od objekta i pozadine, tako je zadatak bio podijeljen u dva dijela. Prvi dio je bio oblikovanje na dvodimenzionalnoj plohi, a drugi oblikovanje u prostoru na plošno istanjenoj masi. Isprva su ponovili likovne elemente i kompozicijska načela te su u primjerima apstraktnih umjetnika naučili prepoznati likovne odnose. Preko reprodukcija uspoređivali su dvodimenzionalan i trodimenzionalan prikaz. Poslije pripreme uslijedio je zadatak. Učenici su s bojom i različitim slikarskim alatkama prikazivali svemir. Finalni rezultat bila je individualna slika pojedinačnog svemira.

Uslijedio je treći dio radionice u kojoj su izrađivali trodimenzionalna prikaz na plošno istanjenoj masi koja se modularno slaže u prostor. Učenici su se tijekom svog kreativnog zadatka kretali u dvodimenzionalnom i trodimenzionalnom prostoru umjetničkog djela, pretvarajući dvodimenzionalnu sliku u trodimenzionalnu instalaciju. Kada su sastavili sve dijelove, instalaciju su složili u prostoru.

Učenici su kroz radionicu proširili znanja o svemiru i upoznali se s apstrakcijom u likovnom izrazu. Upoznali su se s instalacijom u likovnim umjetnostima i naučili kako likovni zadaci mogu biti kreativni, zabavni i kako se različiti materijali i tehnike mogu koristiti u realizaciji određene likovne teme.