Beskrajni svemir u Gornjoj Voći (Varaždinska županija) 5. lipnja 2023. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica Sve(i)mir – Rubovi beskraja (apstraktni svemir) održana je 5. lipnja 2023. godine u Područnoj školi Antuna Gustava Matoša u Gornjoj Voći. Na radionici je sudjelovalo 13 učenika i 3 odgojno-obrazovna djelatnika. Radionicu je vodila akademska slikarica Nina Bešlić.

Radionica je bila podijeljena u 3 dijela. U prvo dijelu učenici su se kroz razgovor i maketu svemira, koja se kreće, upoznali Sunčev sustav i Mliječnu galaksiju. Učenici su aktivno sudjelovali u razgovoru s voditeljicom i razmjenjivali svoja znanja o temi. Nakon što su se upoznali s planetima, zvijezdama, kometima, gibanjima planeta i bojama u svemiru, uslijedio je drugi dio zadatka - likovna igra povezana s temom. Svakom od učenika dodijeljena je uloga jednog od nebeskih tijela. Trebali su zapamtiti gibanje i boju tijela kako bi što bolje realizirali likovnu igru. Tako su učenici s bojom i različitim slikarski alatkama prikazivali nebeska tijela i njihovo gibanje na crnom hameru.

Finalni rezultat igre bio je svemir koji nas okružuje te nebeska tijela koja lebde u beskonačno prostoru. Kada su napravili svemir u boji na papiru, slijedio je treći dio radionice u kojoj su radili igralište u svemiru. Kreirali su mostove i tunele od tvrdog papira u različitim bojama i tako povezivali planete u svemiru. Koristili su plošno istanjenu masu oblikujući razne geometrijske plohe i oblike. Tako su povezali dvodimenzionalnu i trodimenzionalnu sliku.

Učenici su kroz radionicu proširili znanja o svemiru, razvijali su imaginaciju i upoznali se s apstrakcijom u likovnom izrazu. Naučili su kako likovni zadaci mogu biti kreativni, zabavni i kako se različiti materijali i tehnike mogu koristiti u realizaciji određene teme.